• Rubeola elleni oltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor Úr!! Tervezett gyermekvállalás előtt állunk. Nem kaptam rubeola elleni védőoltást és át sem estem a betegségen (szeronegatív vagyok), ezért szeretnék a terhesség előtt oltást kapni. A háziorvosomhoz fordultam, aki felírt recepre egy „Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz” nevű tételt, amiből azonban 4 egyforma nevű is szerepel a gyógyszerlistában. Mi a különbség közöttük, mindegy-e, hogy melyiket kapom? Interneten azt találtam, hogy ez egy komplex oltás, mumpsszal és kanyaróval együtt, amit a gyerekek is így együtt kapnak. Azt nem tudom, hogy kaptam-e gyerekkoromban mumpsz és kanyaró ellen oltást, (valószínűleg igen, mert ezek ellen hamarabb oltottak, mint rubeola ellen, azt csak 1990-től; az biztos, hogy nem estem át sem a kanyarón, sem a mumpszon) csak rubeola ellen nem. Biztos, hogy jó, ha most megint kapok egyet ezekből? A termék leírásában az szerepel, hogy gyermeknek és felnőttnek is ajánlott. Egy felnőtt ugyanazt az oltóanyagot kapja ugyanolyan mennyiségben, amit egy gyerek? Nem függ ez mondjuk a testsúlytól? A leírás szerint emlékeztetőoltása is van gyerekeknél 12 éves kor körül, felnőttnél nem írják, hogy lenne és a háziorvos is azt mondta, hogy ez egyszeri oltás, ez azonban így ellentmondásos. Felnőttkorban terhesség előtt kifejezetten ezt ajánlják-e beadatni vagy van-e valami más is, ami csak rubeola elleni (azt találtam, hogy „számos monovalens vakcina jelenleg is forgalomban van” az MMR oltást alkotó 3 oltóanyagból)? Köszönettel: BMelinda

        Dr. Szanyi Andrea válasza a rubeola elleni oltás témában

        Kedves Kérdező ! Jelenleg Magyarosrszágon a hármas kombinációt (kanyaró, mumpsz, rubeola)tartalmazó oltást alkalmazzuk. Az emlékeztető oltásnak semmilyen káros következménye nem lesz, rubeola elleni oltás az Ön esetében mindenképpen ajánlott. Az oltás összetétele ugyanaz az egyes gyártók esetén. Ha a gyógyszerlistán egy adott név többször is szerepel, annak nincs jelentősége. Nincs külön gyermek- illetve felnőtt korban adandó oltóanyag.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. április 12., 16:52; Megválaszolva: 2011. április 14., 19:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: