• Campylobacter

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egyik ismerősömtől hallottam, hogy az endoscopiás beavatkozások terjesztik ezt a betegséget. Igaz-e ez, és milyen tünetekkel jár?

        WEBBeteg szakértő válasza a endoscopos vizsgálat témában

        A Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli nevű baktériumok a gyomor-bélrendszert fertőzik. A tünetek: hasmenés, hányás, láz, görcsös hasi fájdalom. A betegség súlyossága tünetmentes ürítéstől a heveny, nagy fájdalommal járó, vakbélgyulladást utánzó kórképig terjed. Ezeknek az endoszkópiához nem sok köze van. Viszont korábban Campylobacternek nevezték a ma népszerű Helicobacter pylorit is, amit kb. 25 éve kezdtek összefüggésbe hozni a gyomor súlyos betegségeivel: krónikus gyulladás, fekély, rák. Ez az a baktérium, amit ma minden felső endoszkópos beavatkozás (gyomortükrözés) során keresnek. Óriási jelentőségű annak felfedezése, hogy a baktériumot antibiotikum kezeléssel kiírtva a gyomorfekélyek legnagyobb része meggyógyul, így a gyomorrákok egy részének kialakulása is megelőzhető. A Helicobacter terjedésében az endoscopos eszközökkel történő átvitelt korábban igazoltak, de az nagyon ritka. Manapság a beavatkozások kivitelezésére nagyon szigorú higiénés előírások vonatkoznak és ennek megfelelő, hatékony fertőtlenítő szerek és módszerek állnak rendelkezésre. Másrészt a lakosság átfertőzöttsége magas, a felnőttek 20-50%-a hordozza a kórokozót. Azok között pedig, akiknek gyomorpanaszaik vannak és emiatt endoscopiára kerülnek, nyilvánvalóan az arány sokkal magasabb. Emiatt a fertőzés forrását az egészségügyi intézményen kívül ésszerű keresni, pl. a családban.

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-26 08:48:48; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: