• Clostridium difficile kisgyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam tüdőgyulladás miatt túlesett élete első antibiotikumos kezelésén, 8 napig Zinacefet, 4 napig Zinnatot kapott decemberben. Már a kórházi tartozkodás alatt hasmenése jelentkezett, amire Normaf.-t adtak, különösebb jelentőséget ennek nem tulajdonítottak. A kezelést követő 10. naptót híg, vízes, csípős széklete lett, egyre erősődő hasgörcsökkel. Először a szokásos diétáztatást javasolták, a hasmenéses időszak 6. napján infúziót kapott a kiszáradás ellen, de hazaengedtek minket, hogy használjam csak a Cataflánt. Amikor már a fájdalomcsillapítók után is üvötött a görcsöktől, és napi 20 széklete volt, akkor ultrahanggal megvizsgálták, és megállapították, hogy vakbélgyulladása van. Szerencsére, ezt utána hamar mégiscsak kizárták, de ekkor már 39 feletti láza is lett + egy nap 40 széklet volt (3 liternyi). "Támadást" indítottak 3 antibiotikummal (Klion, Gentamicin, Zincacef) így a láza lement, de a széklete véres lett, a görcsök erősödtek. Ezek után kért az éjszakás nővér egy széklet leoltást (a korábbiak mindig negatívak lettek) clostridiumra is, ami kimutatta annak magas értékét (nem tudom mennyi volt, mert még záró jelentést nem kaptunk). Így a hasmenések 13. napjától Vancomycint + Enterol port kapott 10 napig, ettől javult. Kérdésem: miért nem vették észre előbb ezt a baktériumot? a tünetek nem voltak egyértelműek? (minden orvos tudott a decemberi tüdőgyulladásról, mindig megmutattam a zárójelentést is) Az antibiotikumon kívül lehetett valami más kiváltó ok (fertőzés) is? Gyermekkorban ez mennyire gyakori? Későbbiekben mire kell figyelnem? Jelenleg sokszor és sokat eszik, valamikor napi 4-szer, jó állagút és sokat, valamikor egyszer sem székel. Amikor viszont kicsit is ingere van, nagyon fájdalmas neki. Meddig lesz ez így, mit tehetek még érte? (ProgasztroKidet + zabpelyhet, tönkölybúzás dolgokat adok neki)

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a clostridium témában

        Kedves Kérdező! Zinacef és Zinnat után is ritkán fordul elő, hogy a bélben Clostridium telepedjen meg. A különböző kórokozók kimutatása természetesen széklettenyésztéssel lehetséges. Hogy ki mikor gondol rá, azt nem lehet megmondani, ha a széklet véres, akkor természetesen ki kell zárni a fertőzéses eredetet és ehhez tenyésztés szükséges. A bélflóra helyreállítását nagyon helyesen teszi Anya, ha ez nem elegendő, akkor mindenképpen érdemes ismételt vizsgálatot kérni gyermek gastroenterológián.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. január 26., 15:35; Megválaszolva: 2011. január 27., 12:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: