• Hepatitisz C

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nemrégiben kapcsolatba kerültem valakivel, aki bár sugallta, hogy baj van a májával, ami miatt kezeléseket kap egy éve, de konkrétan nem jelezte, hogy Hepatitisz C vírussal fertőzött. Amikor megtudtam, természetesen megrémültem, mert ahány cikket olvastam a témában, annyi egymásnak ellentmondó véleményt találtam. A kérdésem az lenne, hogy mekkora a fertőződés veszélye párkapcsolat során, ha a fertőzött személy kezelés alatt áll (a vírusszám csökkentése céljából). A másik kérdésem, hogy nyál útján átadható-e a vírus, illetve, ha a pár védekezik, illetve ha elmegyek egy tesztet csináltatni, mennyi idő után mutatható ki a vírus jelenléte a szervezetben. Eléggé aggaszt ez a kérdés, mert nincsenek ismereteim róla. Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Rákóczi Éva válasza a Hepatitisz C témában

        Tisztelt Hölygem! A hepatitis C vírus fertőzött vérrel, szövetnedvekkel terjed. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő. A szexuális úton történő fertőzés ritka. Lappangási ideje 14 – 180 nap, leggyakrabban 6-9 hét.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. január 20., 22:24; Megválaszolva: 2011. január 26., 20:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: