• Campylo baktérium

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor/doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy kislányom aki januárban lett 5 éves elkapott egy campilo baktérium fertőzést ami 1.5 hónap huza vona után derült ki nekem kellett erősködnöm hogy csináltassunk székletvizsgálatot. Az eredmény Campilo baktérium fertőzés. Erre kaptunk megfelelő antibiotikumot és elmúltak a tünetei a kislányomnak illetve két egymást követő napon beküldött székletmintánk is negatív lett. A bajom az hogy eltelt két hét kb és elvittem laborba akislányomat egy kontsol eredmény miatt amelyben kimutatták hogy a vizeletében vér és geny van erre a gyerekorvosunk antibiotikumot adott szintén. a gyógyszer szedése melett elkezdődtek a tünetek megint ami arra utalt hogy megint fertőzésünk van. a székleteredményünk negatív lett de a tünetek nem múltak el a kislányomnak ugyanúgy van naponta töbször széklete ami nem híg de nem is normális illetve nagyon búzös és nyálkás. Étvágya egyáltalán nincs illetve a hasa is fáj görcsösen minden egyes székletürítés előtt. Szeretnék tanácsot kérni mi ilyenkora teendő hova lehet fordulni illetve mi lehet az oka a gyerekorvos azt mondta elképzelhető hogy az antibiotikum hozta elő megint a fertőzést és a gyógyszer miatt lett negatív az eredmény. de mit csináljak ha atünetek nem műlnak! Válaszukat előre is köszönöm

        Dr. Rákóczi Éva válasza a campylobacter témában

        Tisztelt Hölgyem! Egyetértek a kollégával, valóban van az antibiotikumnak ilyen mellékhatása. ÉS a szedése alatt elvégzett széklet vizsgálat sem mindig egyértelmű. Ha abbahagyta az antibiotikumot, javasolt a széklet vizsgálatot megismételni, kb 10 nap múlva. Most viszont a tünetek jelentkezése alatt érdemes lenne egy széklet vizsgálatot küldeni Clostridium difficile toxin vizsgálatra, mert ez a baktérium okozza legtöbbször az antibiotikum szedéséhez köthető hasmenéses tüneteket. A vizsgálatot a háziorvosa is kezdeményezheti.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2010. november 25., 19:17; Megválaszolva: 2010. december 01., 15:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: