• Méz kismamámáknak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszoló! Gyermeket szeretnénk, várunk rá. Eközben olvasgatok hogy tudjam mik a teendők -mit egyen, mit ne egyen a kismama- részben olvastam a következőt - idézem: ,,Ha babát vársz, semmiképpen ne fogyassz pasztőrözetlen mézet, ez ugyanis listeriosist okozhat. A súlyos fertőzés vetéléshez, vagy akár halva születéshez is vezethet.,, Ezen meglepődtem, sosem hallottam pasztőrözött mézről, illetve, hogy nem lehet mézet enni, ugyanakkor elég súlyos következményeket ír le. Nyilván nem kell mindent készpénznek venni amit az ember olvas, de már nem tudom mit véljek hitelesnek, és mit ne!? Kérdésem a mézre vonatkozóan, hogy eheti e kismama. Ezen kívül egy nehéz kérdést is szeretnék feltenni! Nőgyógyászt keresek Budapesten, 2.,3.,14, vagy akár 6. kerületben vagy környékén, de szeretnék alternatív orvoslással foglalkozó orvost találni, hogy esetleg antibiotikum helyett mást adjon, illetve szülésnél természetesebb-nem fekvő pózban szülhessek, és a baba nálam maradhasson! Ezek számomra fontos kérdések! köszönöm, hogy elolvasta levelemet!! Bess

        Dr. Rákóczi Éva válasza a listeria témában

        Tisztelt Hölgyem! Különösen a kismamáknak kerülni kell a nyers, vagy a félig sütött húsok 4C-on való tárolását. Tartózkodjon a fertőzött háziállatoktól a terhes anyuka. A listeriosis étellel terjedő betegség. A kórokozó a hűtőszekrényben is képes szaporodni, de a sóval, ecettel, befőzéssel tartósított élelmiszerek listeriamentesek. A baktériumok a talajban és a vízben találhatók, sok esetben a természetes trágyákkal terjed. A nem kellően hőkezelt tej és tejtermékek is jelentős veszélyt jelenthetnek, az utóbbi években a "hot dog", puha sajtok. A mézet a kismama fogyaszthatja. Az alternatív orvoslással kapcsolatban nyilatkozni nem tudok.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2010. október 14., 10:02; Megválaszolva: 2010. október 17., 15:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: