• Lehetek-e veszett?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Augusztus 12. én befogadtam egy napra egy kóbor kutyát(Budapest 21.kerületében) hogy innen vigyék majd el a menhelyre. Ez egy körülbelül 3 hónapos keverék kiskutya volt aki játék közben a fogával egy felületi sebet ejtett a kezemen. Nem harapás volt hanem egy kb. 5mm hosszú kis seb csak felkarcolta a bőrömet. A kutyát utána még a harapásra rá a 12.napon is láttam. És akkor sem volt semmi baja valamint azt is tudom hogy azóta már örökbe adták. Olyan kérdésem van hogy van e valós lehetőségem arra hogy veszett vegyek vagy engem ebben az esetben már ez a betegség nem fenyeget? Azért írok mert elég ideges típus vagyok korábban pánikbeteg voltam és nem hagy nyugodni a gondolat hogy veszett lehetek. Veszettség elleni oltást nem kaptam, mivel nem éreztem szükségét akkor a dolognak hiszen nem volt vészes "harapás", a kutya viselkedése nem volt ráutaló és mivel a 12. napon is egészségesnek láttam(illetve felhívtam a menhelyet a 15. napon akkor mondták hogy most jöttek érte és örökbe adják) ezért úgy gondoltam hogy felesleges mizéria lenne. Most mégis nagyon zavar a gondolat hogy mi van ha a kutyát a karantén lejárta előtt beoltották és a kutyus meggyógyult a betegségből viszont engem még amikor a harapás volt megfertőzött. És hasonló gondolatok. Nagyon köszönöm a segítségét!

        Dr. Rákóczi Éva válasza a veszettség témában

        Tisztelt Uram! Önnek 100 %-os válasszal nem szolgálhatok. A tünetek állatfajonként változatosak lehetnek, megkülönböztetünk dühöngő és csendes veszettséget. A csendes veszettség során nem tapasztalható dühöngési szakasz, a bevezető stádium közvetlenül a bénulási szakaszba megy át. Kutyánál a betegség „szabályos” formájában három szakaszt különböztethetünk meg: az első, nagyjából 1/2-3 napig tartó időszakban megváltozik az állat viselkedése, de néha csak annyira, hogy még a gazdájának is alig tűnik fel. A második, nagyjából 1-2 napig tartó szakaszban növekszik a reflexingerlékenység, az állat sokkal nyugtalanabb, idegesebb, ez az idegesség a dühöngésig fokozódik. A harmadik szakaszra már a teljes tompultság és a bénulások fokozódása a jellemző. Ezek alapján, ha a kutya gyakorlatilag szem előtt volt, már kiderült volna, hogy probléma van vele, úgy gondolom.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2010. szeptember 26., 23:23; Megválaszolva: 2010. október 04., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: