• TBC

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        azzal a problémával fordulok, önökhöz, hogy van nekem egy másfél éves gyermekem. Az apuka TBC-s volt idöközben meghalt. A lányommal elmentünk egy TBC szürésre, nálam mindent rendben találtak. Nála csináltak egy allergia tesztet, ami kipirosodott. Téglalap alaku folt lett, a legszélesebb ponton 11mm, és a legkissebben pedig 3 mm volt. ezen felbuzdulva az orvos közölte hogy csináljunk egy röntgent róla. meg is csináltuk. Közölte, hogy nem lát TBC-t a felvételen, de a teszt kimutatta, hogy átfutott rajta a betegség, ami biztos és még lehet TBC-s ha idövel is, késöbb fog kialakulni. kaptunk egy gyogyszert.isoniazida, abbol kell naponta egy felet adnom neki. A kérdéseim a következök lennének: elöször is ugy olvastam a neten, hogy csak valos TBC-t lehet kezelni, olyat ami nem aktiv olyat nem. De akkor én miért kaptam gyogyszert? másodszor, megint a net, hogy a TBC-t egyszerre több gyogyszerrel kell kezelni, mert ha csak egy félét kap a beteg akkor rezistensé válik töle. Akkor most megint nem tudom eldönteni, hogy adjam a gyereknek vagy sem? Igazábol mi válthatja ki a TBC-t a késöbbiekben belöle? mennyi az esély arra hogy beteg legyen? megkapta a TBC oltást a születése után. Oltassam ujra?

        Dr. Rákóczi Éva válasza a tbc témában

        Tisztelt Hölgyem! A TBC irányú kivizsgálás jelenleg nem egyszerű Magyarországon, a bőrteszt, amit elvégeztek gyermekénél, arra utal, hogy fokozott reakcióval válaszol a szervezet. Ha ilyen leletet kapunk, a negatív röntgen ellenére is kezelni kell, mert a gyermek TBC-s környezetben volt. A terápia indulhat egy gyógyszerrel, a kezelőorvos a protokoll szerint járt el, nyugodtan adja be gyermekének.A TBC nemcsak a tüdőben okozhat megbetegedést, számos más szervben is megbújhat, és innen kiszabadulva válhat egész szervezetre terjedővé. Az oltást nem kell megismételni, annak nincsen értelme. A pozitív környezet és a kifejezett bőrreakció az, ami figyelem felhívó a kezelésre. Emiatt van esélye arra, hogy megbetegedett.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2010. szeptember 16., 16:56; Megválaszolva: 2010. szeptember 20., 13:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó