• Kullancs-e az oka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy ismerősöm április környékén kullancsot talált magában, amit kb. fél nap után vett észre és távolított el. Három hónapig semmi féle tünet nem jelentkezett. Július végén az alkarját megcsípte valami (nem tudja milyen rovar lehetett, de nem kullancs okozta), ami nagy piros foltban (kb. 5 cm átmérőjű), és belőle felfele induló csíkban jelentkezett. Erre a bőrgyógyász antibiotikumot írt fel (Aktil Duo), amit 5 napon keresztül szedett (10 szem). A szedés alatt a tünetek: nyak-, arc, fejzsibbadás, fülzúgás, enyhe szédülés, hasmenés. Ezeket a háziorvos az antibiotikum mellékhatásának tudta be. Azonban ezek a tünetek (szédülés, fülzúgás, fejzsibbadás) az antibiotikum abbahagyása után, még most is jelentkeznek. Utóbbi időben tünetként jelentkezett még lüktető érzés a fejben, illetve fejfájás. Mikrobiológián kimutatták a borellia burgdorferi baktériumát (IGM negatív, IGG pozitív). Fül-orr gégész, és neurológus sem talált semmilyen problémát. Mi okozhatja ezeket a tüneteket? Milyen vizsgálattal lehetne a végére járni a problémának? A segítséget előre is köszönjük! 2010-08-22 11:01:30 Kérném mielőbbi szíves válaszukat, mert a probléma azóta sem oldódott meg! Köszönettel: Andi

        Dr. Rákóczi Éva válasza a kullancs témában

        Tisztelt Hölgyem! A nyak-, arc, fejzsibbadás, fülzúgás, enyhe szédülés, fülzúgás, fejzsibbadás ideggyógyászati problémának tűnik, de ha nem találtak ez irányban semmit, célszerű belgyógyászaton tovább vizsgáltatnia tüneteinek hátterét. Koponya MR vizsgálat, szemészet is javasolt, ha az eddigiek nem segítettek. Természetesen a rutin procedura javasolt előtte, amelyet a belgyógyász indikál.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2010. szeptember 02., 10:37; Megválaszolva: 2010. szeptember 23., 07:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: