• Lyme kór vagy sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        2010. 01. 06.-án Borrelia IgG 7.0 U/ml negatív, és Borrelia IgM 29.0 U/ml gyengén pozitív eredményem volt, melyre a háziorvos azt mondta, hogy Lyme-kór, de az ellenőrző vizsgálat negatív lett, így az Infektológián azt mondták, hogy semmilyen teendőm nincsen, egészséges vagyok.

        A vizsgálatra izületi panaszok miatt került sor, melyek ezt követően megszűntek, de kb. két hónapja ismét előjöttek, sokkal nagyobb intenzitással és több izületet érintve. A reumatológiára június 18.-ára van időpontom.

        A háziorvosom szerint ezek a panaszok a kullacs-csípéstől vannak, (hiszen 37 éves vagyok és szerinte nagyon kicsi az esély a RA-re). A fájdalmaim egyre erősebbek, a kezemet már szinte alig tudom használni (mivel ez a munkaeszközöm is egyben,) fontos lenne tudni és megszüntetni tudni a panaszaimat. (A háziorvos azt mondta, hogy amíg nincs pontos diagnózis, nem szeretne felírni semmilyen gyógyszert, ezzel én is egyetértek.)

        Kérném szíves véleményét, hogy Ön szerint ez valóban Lyme-kór lehet? Akkor is ha a második vizsgálat negatív lett? Nem kellene megismételni a szerológiai vizsgálatot, vagy immunológiai vizsgálatot is fognak majd végezni?

        Köszönöm válaszát: Anita

        WEBBeteg szakértő válasza a Lyme-kór témában

        Kedves Anita! VAlóban felmerüéhet a Lyme-kór gyanuja, de a negatív szerológia nem ezt igazolja. A kérdésem, volt-e kullancs csípése januárban, mikor az első szerológia történt, illetve a csípés helyén volt-e valamilyen bőrfolt? A legfontosabb, hogy a reumatológus kivizsgálja Önt, mert sajnos indulhat akár reumatológiai betegsége is, ennek vizsgálatát immunológiai vizsgálatok is fogják erősíteni, vagy kizárni. Egyetértek a reumatológiai vizsgálattal, az sokat fog segíteni abban, hogy közeledjenek a diagnózishoz. Addig nem tartom szükségesnek a szerológia ismétlését.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-06-03 11:01:11; Megválaszolva: 2010. június 03., 11:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: