• Toxoplazma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Válaszadó!

        A 32. héttől még van ok aggodalomra, hogy egy friss toxoplazma fertőzés károsodást okozzon a magzaton?
        Mert azt nem értem, ha a toxoplazma olyan súlyos fejlődési rendellenességet okoz, akkor miért nem vizsgálják 1-2 héttel a szülés előtt is, miért csak jóval korábban?

        Ultrahang vizsgálattal a fertőzés megállapítható - amennyiben átjut a méhlepényen? Nem értek hozzá, de gondolok itt pl. magzatvíz mennyiségre, magzatban történő változás (fejlődési probléma).

        A szerológiai vizsgálatok alapján még még nem estem át a fertőzésen (három alkalommal ellenőrizték), többször már úgy tudom nem nézik.

        Előre is köszönöm válaszát!

        Tisztelettel, DN

        WEBBeteg szakértő válasza a toxoplasma témában

        Tisztelt Hölgyem! A toxoplasma szerológiai vizsgálat sem terhesség előtt, sem terhesség alatt nem kötelező. Mindemellett a terhes kérheti ezt a vizsgálatot, és a kezelőorvos ezt elvégezheti. A magzat fertõzõdésének esélye annál nagyobb, minél késõbbi terhességi korban történik a fertőzés (15-25-65% trimeszterenként). A magzati károsodás viszont annál súlyosabb, minél korábban fertõzõdik a terhes, hiszen a létfontosságú szervek az elsõ néhány hónapban kezdenek kialakulni. A veleszületett toxoplasmosis tünetei: vízfejűség, encephalitis, agyi meszes gócok, a szem érhártyájának és ideghártyájának acut gyulladása, máj-lépnagyobbodás. A fertõzött magzat látható tünetek nélkül is megszülethet és néhány éven belül kialakulhatnak a szemészeti tünetek, kancsalság, strabismus, epilepsia, mentalis retardatio. Ezen eltérések csak egy része véleményezhető ultrahang vizsgálattal.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-06-06 16:56:56; Megválaszolva: 2010. június 06., 16:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: