• Lehet bárányhimlőm?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Gyerekkoromban voltak kisebb pöttyeim, de anyám nem emékszik rá, hogy bárányhimlős lettem volna mert sokkal kevesebb pöttyöm volt és nem volt magas lázam, és nem is vakaróztam, később 10 évesen volt a derekamon kiütések( pikkelysömör). A probléma most az, hogy 22 éves vagyok és gyakorlatom van az egyik óvodában pár napja tartósabb ideig összevoltam zárva bárányhimlős gyerekekkel (óvodában) akikkel játszottam, megöleltek puszilgattak megfogatam a kezüket és a játékaikat. Nem tudom, hogy elkaphattam -e tőlük a bárányhimlőt, vagy hogy egyáltalán voltam e bárányhimlős? Ha igen, akkor milyen tünetek várhatóak?

        Köszöntettel: Dorina

        WEBBeteg szakértő válasza a bárányhimlő témában

        Kedves Dorina! A bárányhimlő korábbi fertőzésének kizárására legegyszerűbb módja, ha vérvételre elmegy, szerológiai teszttel megvizsgálható, van-e ellenanyag a vérében a vírusfertőzéssel szemben, vagyis átesett-e korábban a fertőzésen. Felnőtt korban is lehet valaki bárányhimlős, a bőrtüneteken kívül a légúti tünetek főként, amelyek veszélyt jelenthetnek a fiatal felnőttekre. A kórkép köhögéssel, nehézlégzéssel, szapora légzéssel, mellkasi fájdalommal, súlyos esetben vérköpéssel társulhat. A tüdőgyulladás előfordulása bárányhimlőben 15% körül van, de a kórházba kerülő felnőttek között 50%-ban is előfordulhat.



        Kérdés: 2010-06-01 10:26:50; Megválaszolva: 2010. június 01., 10:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: