• Lyme-kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyámat kb. két éve megcsípte egy kullancs, amit eltávolított. Néhány nap múlva vöröses, kerek folt jelentkezett a csípés helyén, ami magától elmúlt. Sajnos, akkor nem keresett fel orvost a problémával. Tavaly ugyanazon a helyen újra vörös folt jelent meg, mely mélyen az izomban befelé gyulladt, gennyes volt, amit sebészileg "eltávolítottak". A kullancs okozta fertőzés lehetősége még akkor sem jutott eszünkbe. Édesanyámnak nem műthető gerincsérve van, mely időről időre kiújul. Jelenleg 6 hónapja kezelik fájdalmai miatt, kapott több alkalommal fizikoterápiát, csigolyaközeli injekciókat, infúziókat, de a fájdalom nem csökken. Időnként térdizületi fájdalmai is jelentkeznek, ill. sorvadás. A fájdalomcsillapítók teljesen hatástalanok (még morfin tartalmúak is). Jártunk ortopédusnál, idegsebésznél, az ORFI-ban, a fájdalom azonban maradt és a rendkívül nehézkes járás. Kérdésem az lenne, hogy a sérvtől függetlenül fájdalmait nem okozhatja-e a kullancs által okozott fertőzés? Merre induljunk ennek kivizsgálására? Kérem szíves tanácsukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a kullancs témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram! A kullancs csípés után megjelenő vörös folt a biztos acut fertőződés jele volt, amelyre megfelelő antibiotikum kezelést kellett volna kapnia édesanyjának. Késői tünet és betegség megjelenés lehet a kullancs csípés után az ízületi bántalom. Ennek kivizsgálása céljából javasolt fertőzéstan szakorvost felkeresni, ha nem megoldható, ha nem, akkor reumatológus, vagy belgyógyász szakorvos is tud Önnek ebben segíteni. A legfontosabb, hogy történjék meg a szerológiai vizsgálat Lyme kór irányában, illetve egy korrekt reumatológiai diagnosztika, mert a háttérben sok más egyéb betegség is szóba jöhet az ízületi panaszok hátterében.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-05-07 11:50:08; Megválaszolva: 2010. május 07., 11:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: