• szifilisz?

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Igen Tisztelt Doktor Nő/Úr!

     

    A lent felvázolt kérdés viszonylag szokatlan lehet,mert utólagos leírása egy esetnek.

    Véletlenül került a kezembe egy a szifilisz tüneteit taglaló anyag,amiből évek óta tartó gyanúm igazolódni látszott.

    Sok családot nyomorítanak meg a tabuk és titkok, a mienk sem kivétel.

    Jóval házasságkötésem után derült ki,hogy férjem szülei fiatalon súlyos szifiliszben szenvedtek,amit gyógykezeltek. Ez akkor kicsit megdöbbentett,de a szerelem sok mindent megszépít és amúgy sem tisztem ítélkezni senki felett.

    Mígnem sok évre rá a férjem súlyos beteg lett,az orvosok által is csak elismerten találgatott diagnózissal,okokkal. Hosszú évekig élet halál harcot vívtam érte körömszakadtáig.

    Sokat segített volna,ha van egy segítség aki,támogat abban,hogy a szifilisz lehetőségét is vessük fel az orvosoknak. Sajnos egy nagynevű közismert család ezt nem engedhette meg magának és a férjem maga sem volt hajlandó erről beszélni sem. Így az orvosok csak külön-külön láthatták a tüneteket,ami nyílván nem sokat segített abban,hogy kicsit komplexebben lássák,feltételezzék az esetet.

    Most leírnám a konkrétumokat,talán együtt többre megyünk és tanulság lehet ez másoknak.

    Az első tünet férjemen 1994-95 ben (nem tudom pontosan a dátumot) jelentkezett,ami egyértelműen beazonosítható volt a betegségről ismert fotók alapján:

    a hímvesszőn lévő csúnya,de fájdalmatlan fekély,amely lassan magától is elmúlt. Orvoshoz semmi esetre sem volt hajlandó fordulni,mert szégyellte,de még azt is elutasította,hogy édesapjától tanácsot kérjen,mert nem volt ilyen a viszony. Ez idő tájt nagyon sokat voltak ketten (apa és fia),mert céges kiküldetések miatt,néha hetekig közös apartmanban,szobában,közös fürdőt használtak. Ettől függetlenül tudom,mástól is elkaphatta.

    Ezekben a hetekben nem volt közöttünk szexuális kapcsolat,féltett és ehhez ragaszkodott. Később is gyakorlatilag 1 évig csak óvszerrel. Magamon semmilyen tünetet nem észleltem. Végül 1995 második felében gyermeket szerettünk volna,aki rendben meg is fogant és 96 januárjában egészségesen megszületett. Mivel veszélyeztetett terhes voltam mindhárom gyermekemmel az állandó spontán vetélési tünetek miatt, fokozottan vizsgáltak. Később,sok év múlva, mikor a szifilisz gyanúja felmerült bennem ere visszagondolva teljesen megnyugodtam, hogy a tesztek során bizonyára kiderült volna,ha a betegség megfertőzött volna.

    96-97 évekre tehető az az időszak, amikor a férjemnek molyrágásszerűen foltosodni kezdett a haja. Ez idővel annyira súlyosbodott,hogy az addig megszokott 1 cm -es hajhosszat meg kellet növeszteni,hogy eltakarja a foltokat. A szájába és kézfején kisebb sebek, fekélyek keletkeztek,főleg szárazak,amelyek változó intenzitással jöttek-mentek. Ő ezt ekcémás tüneteknek vélte és orvos nem látta. Ehhez társult újdonságként a csont és izületi fájdalom,ami szintén jött és ment. Ekkor kezdte emlegetni,hogy gyermekkorában is gyakran kínozta ?reumás? fájdalom,ami akár így is lehetett teljesen függetlenül ettől.

    Ezt az időszakot sok év tünetmentesség követte,vagyis makkegészséges volt és nagy teherbírással rendelkezett. A molyszerű foltok elmúltak,csak a kezén szájában lévő fekélyek tértek olykor vissza,de a munkája és fogászati problémái erre is magyarázatot adtak.

    2001-02 telén váratlanul súlyos állapotba került,téveszmék,súlyos depresszió és teljes személyiség változás lett rajta úrrá. Ettől kezdve az életünk pokollá változott,nap mint nap az életéért küzdöttünk,hol azért mert az öngyilkosságtól féltettük,hol azért mert nem evett,hol azért mért érthetetlenül agresszívvá vált. Nem akarom az egész kálváriát elmesélni,legyen annyi elég,hogy Győr- Nagykáló- Budapest- Békéscsaba pszichiátriáin sem tudtak hathatós segítséget adni,végül prof. Gerevich Józsefnél némi javulást sikerült átmenetileg elérni.

    2003 őszén 40-41 több fokos több napig tartó lázzal súlyos tüdőgyulladást diagnosztizáltak (nagy folttal a tüdőröntgenen)és az intenzív antibiotikum kezelés után nem csak fizikailag,de pszichésen is javulni kezdett. Lassan,de folyamatosan visszavonultak a mentális bajok,de ezt kizárólag az orvos váltásnak tulajdonítottuk,amit ma sem zárhatunk ki.

    Aztán minden kezdődött elölről azzal a különbséggel,hogy az ágyékában és hónaljban furcsa nyirokcsomó megnagyobbodások jöttek,maradtak,mentek és újra. A hónaljban végül megduzzadt gennyes és váladékozó is volt. Ezekkel sebészhez is fordultunk,aki semmi rendelleneset nem talált így haza küldte. Ezen azóta is értetlenkedem,de egy élni nem akaró embert nehéz újra orvoshoz vinni,ha már egyszer elutasították. Nem soká a térd alatti lábszárcsonton és a kézfején málnánál nagyobb nagyságú dudor keletkezett,ami eleinte olykor visszahúzódott végül megmaradt. Ezekről a férjem mind azt hitte,hogy rákos daganatok, és ez még súlyosbította a pszichés állapotát. Romlott a vizelettartása,egy esetben a labor nagyon rossz májfunkciókat mutatott.

    A szifilisz gondolatát próbáltam a szüleivel egyetlen egyszer,mikor már nagyon rossz állapotban volt,megbeszélni,de teljes elzárkózás lett a vége.

    Annyit sikerült kiderítenem,hogy a férjem 3 éves volt (ez kb. 1975),mikor mindkét szülő nagyon súlyos állapotba került és többhónapos kórházi kezelésen vettek részt.

    Arról sosem nyilatkoztak,hogy a férjemet gyermekként megvizsgáltatták-e és annak mi lett az eredménye.

    A leírtak alapján két dologra szeretnék választ kapni: a tünetek alapján lehetséges e,hogy a férjem gyermekkorában vagy később szifiliszes volt és veszélyt jelt-e ez rám és három gyermekemre?

    Sajnos az ő kivizsgálása már nem lehetséges,mert 2007-ben 35 évesen öngyilkos lett.

    Nem bűnbakot keresek,csak azt szeretném,hogy az igazságnak legalább a lehetőségét kapjuk meg és tanulság legyen a hasonló eset mindenkinek,hogy tabuk nélkül több esély van mindenre.

     

    Véleményüket előre is köszönöm!

     

    T.

    WEBBeteg szakértő válasza a szifilisz témában

    A nemi szerven lévő nem fájdalmas seb syphylis I. stádiumában szokott előfordulni, tehát ha a férje syphylises is volt, akkor sem gyermekkori fertőzésről van szó. A személyiségváltozást okozhatta a sy. későbbi stádiuma, de lehet oka agytumor, vagy egyéb pszichiátriai, neurológiai ok is.   

    Amennyiben a férje syphylises volt, akkor ön és a gyermekei is megfertőződhettek. Önmaguk megnyugtatására érdemes lenne önöktől vért venni sy. szerológiára.

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    Dr. Botos Árpád
    urológus

    Dr. Botos Árpád

    Kérdés: 2010-05-04 14:56:59; Megválaszolva: 2010. május 04., 14:56

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Tisztelt Doktor úr! A tegnapi nap folyamán meglátogattam egy prostituáltat. Természetesen csak óvszerrel hajlandó szolgáltatni, minden esetben. Orális aktusra is sor került, kölcsönösen. Lehetséges-e, hogy elkaptam a HIV-vírust, vagy esetleg...
    Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy okozhat-e problémát, ha valamilyen állat által széttépett madártetemmel kerül kapcsolatba valaki? Már előfordult, hogy füves, temetőben lévő szakaszon széttépett...
    Kedves Doktor úr/nő! Fogászati asszisztens vagyok,előző héten véletlenül megszúrt az egyik beteg érzéstelenítésénél használt tű.Miután szedtem le a fecskendőről megcsúszott a védőkupak, kesztyű volt rajtam a szúrás nagyon pici volt....
    Egy hónapja voltam labor vizsgálaton, ahol megàllapították, hogy magas a hugysav szintem, kaptam gyógyszert milurit-ot azóta szedem. Viszont múlthéten voltam vért adni gondolvàn hàtha jobb a hugysav szintem és nem lesz baj, ha mégis úgyis...
    Tisztelt dr nő/úr! 2 éve húzódó Chalamydia Pneuminiae-t nem tudták kikezelni. Most a szerologia eredménye: C. Pneu: IgA/MIF: pozitív IgM/MIF: negatív , IgG/MIF: pozitív . Vélemény: krónikus vagy szekunder fertőzés lehetséges. Tudom hogy...
    Üdvözletem! Tavaly novemberi AST értékem 429 volt. Jelenlegi érték:516 Tavaly a bőrgyógyász küldött laborba, erős hajhullás miatt, és ekcémás tünetek miatt. A gócvizsgálat-nőgyógyászat, fül-orr-gége,fogászat- negatív volt. A...
    Tisztelt Doktornő! 2016-2017-ig éltem kint Kelet - Ázsiában. Kiutazásom előtt be lettem oltva Hepatitis vírusok ellen. Létesítettem szexuális kapcsolatot indonéz férfivel. Nekem semmi bajom nincs, de szeretném tudni, hogy lehetek e...
    Kedves Lakos András Doktor Úr! Ma reggel kimentem a nappalimba, ott ücsörögem felkeltem, mire visszanéztem egy vérrel megszívott dagadt még élő kullancs volt a kanapén. (csatolom képet) Nagyon aggódom... Egy kutya is él velünk akivel...
    Tisztelt Dr nő/úr! Lassan 2 éve szenvedek Chlamydia Pneumoniae-ba.. többféle antibiotikumot szedtem -míg szedtem és tartott a hatása nem volt semmilyen tünetem- aztán szép lassan vissza tért a hát fáját, oldal szúrás , nehéz légzés stb.....
    Tisztelt Dr nő/úr! Mindössze 20 éves vagyok és úgy érzem magam mintha egy 70 éves öregember lennék. Pedig sportolok, úszók , rendesen táplalkozom! Kb. 1 éve kezdődött.. sokáig fájt a hátam , mint kiderült atípusos tüdőgyulladásom van....