• Kullancs okozta agyv.és agyh. gyull + Mening. A+C védőoltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Nő ! Az lenne a kérdésem, hogy ha 2002- ben ( azaz 6 éve ) kaptam meg a kullancs okozta agyh. gyull. elleni védőltás sorozatot ( akkor mind a 3 -mat ) és most kaptam meg csak az emlékeztetőt, ér -e valamit? Az orvosom szerint biztosan kialakul a védettség, nem kell újrakezdeni, de mikor rákérdeztem, hogy esetleg eg yidő után ellenanyagszintet nézhetnénk -e azt mondta mit gondolo kén, az drágább mint az oltás.....és ne foglalkozzak vele, így is védett leszek. Az a kérdésem, így van-e. Készülök véradásra menni, ott esetleg nem tudnak nekem ellenabyagszintet nézni? A mening. A+C ellen idén jár le az 5 év. Azt felvehetem kb 1 hónapra rá a kullacs oltás után? A Mening A + C - t 5 évente kell ismételni? Válaszukat nagyon köszönöm !

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Kedves Kérdező!

        A kullancs encephalitis elleni komplett oltási sorozat után nem baj, ha késik az emlékeztető (jelenleg 5 évente javasolt, de ez még növekedhet is), jó válasz várható, nem kell újra kezdeni a sort és szerintem is felesleges ellenanyagszintet ellenőrízni ebben az esetben. A véradóban nem végzik el a meghatározást, nem ezért vannak. (Ugyanakkor szeretném itt nyugtázni a véradás tényét, mint dicséretes és követendő példát!!!) A meningococcus (A+C) oltás minimum 3 évre véd, emlékeztető oltást azonban újabb vélemények szerint a sokkal hosszabb és erősebb immunválaszt kiváltó konjugált oltóanyaggal célszerű végezni. Ez csak a C típus ellen szól (az A nálunk nem is kell, mert az Afrikában honos, utazóknak ajánlott), valamivel drágább, de ismétlésre ritkábban kell majd sort keríteni. Hogy pontosan milyen ritkán, az még vizsgálatok tárgya. A két oltás együtt, egy alkalommal is beadható különböző helyekre, akkor túl lesz rajta, nem kell várni és kétszer sorba állni az orvosnál.

        Tisztelettel:  Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-06 21:52:07; Megválaszolva: 2011. július 29., 12:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: