• Pandémia - Pánikkeltés vagy jogos félelem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! Tisztelt Doktornő/Úr! Mostanában elég sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről, ami hónapokon/heteken belül lecsap a világra. Állítólag a mutálódó vírusnak sokan esnek majd áldozatul. Kérdésem: 1. Vajon nem csak szenzációhajhász pánikkeltésről van szó? 2. Ha a WHO jelentése igaz, akkor mit lehet tenni, fel lehet-e készülni egy ilyen járványra átfogó, országos szinten, illetve egyénileg? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel

        WEBBeteg szakértő válasza a influenzajárvány témában

        A XX. században 4 nagy, világméretű influenzajárvány volt, a legismertebb az 1918-19-es spanyolnátha. Olyankor alakul ki világjárvány, ha genetikai változás miatt olyan új szerkezetű vírus jön létre, amire az emberi immunitás felkészületlen, mert a vírusnak az immunrendszer által felismerhető felszíne nem hasonlít a többi influenzavírusra. Ugyanakkor az új vírusnak képesnek kell lennie emberi betegséget okozni és emberről emberre terjedni. Ez legvalószínűbben úgy jöhet létre, hogy pl. a H5N1 típusú madárinfluenzavírus emberi influenza A vírussal cserél genetikai anyagot, így hozva létre az új vírust. Ehhez az kell, hogy a kétféle vírus ugyanazt az embert (vagy állatot) betegítse meg és abban további véletlenek sorozatával létrejöjjön a szükséges genetikai változás. Ezért fontos, hogy a madárinfluenzás embereket mielőbb felismerjék és a betegség terjedését minden módon (pl. a nagyszámú potenciálisan fertőzött állat kiirtása) megakadályozzák. Ha több ember fertőződik, nagyobb az esély az említett genetikai változásra. A folyamat előrehaladtát jelzi, hogy korábban a madárinfluenza csak állatról emberre terjedt, de ma már kimutatott az emberről emberre terjedés is.

        Ha az említett feltételekkel létrejön az új vírus, nagy esélye van, hogy világjárvány jön létre. A WHO minden ezzel kapcsolatos eseményt éberen figyel és a járvány kitörésekor a vírus birtokában beindulhatnak az oltóanyagelőállító üzemek, ilyen van hazánkban is. Versenyfutás kezdődhet a vírus és a vakcina „terjedése” között. Világjárvány heteken vagy hónapokon belül azért nem valószínű, mert influenzaszezon kell hozzá, aminek jelenleg a végén vagyunk. Ha az új vírus a déli féltekén az ottani szezonban alakul ki, amikor nálunk nyár van, itt több idő van vakcinát gyártani.

        Sok tudós szerint mindenképpen kialakul egy ilyen vírus és csak idő kérdése a járvány. A terjedés mérséklésére lehet készülni közegészségügyi intézkedésekkel. Felkészülni globálisan és országos szinteken lehet. Nem csak az egészségügyi, de a gazdasági vonatkozásokra is. Minden ország átfogó cselekvési tervvel készül. Egyénileg fontos a légúti betegségek megelőzési szabályainak betartása, a zsúfolt közösségek kerülése, a gondos kézmosás. Létezik vírusellenes gyógyszer, de ennek egyéni felhalmozása társadalmi szinten értelmetlen és káros. A szerre ugyanis szüksége van a súlyos lefolyásra veszélyeztetett embereknek. Ugyanakkor egy otthon tárolt gyógyszert jó időben kell bevenni, biztosan influenzás betegség esetén. Viszont hasonló tünetek esetén orvosi vélemény vagy laborvizsgálat nélkül, egyáltalán nem biztos, hogy az influenzára veszi be valaki a féltve őrzött gyógyszert. A járvány terjedésének megakadályozásában pedig nincs szerepe. Elosztását és alkalmazását a hatóságokra kell bízni.

        Röviden. Nem pánikkeltés, reális a veszély, de nehezen megjósolható a járvány időpontja és hatása. Az egészségügy és a technika fejlődése következtében ma globálisan sokkal többet tehetünk a megfékezésére, mint a korábbi világjárványok idején. Bízni kell az illetékes hatóságokban és megfogadni a tanácsaikat. Egyénileg ugyanúgy kell védekezni, mint a szokásos influenzajárványok idején, tudva azt, hogy világjárvány esetén a megbetegedések száma jóval nagyobb.

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-07 09:09:46; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: