• Kullancscsípés elleni oltás mellékhatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! A lányom szerdán kapta meg az emlékeztető oltást. Sosem volt gondja az oltással, de most 6. napja fáj a feje. A betegtájékoztató szerint lehet ilyen mellékhatás, de azt nem írják hogy ez hány napig normális. A fájdalom csillapító nem használt neki. Mivel a lányom ma utazik vissza Bécsbe ezért a biztonság kedvéért visszaküldtem az orvoshoz. Az orvos meg kinevette, hipohondernek titulálta. Valóban elfogadható egy mellékhatás ennyi ideig? És ezt miért nem írják meg egyértelműen a termék használati utasításában? Nem minden páciens orvos.

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Kedves Kérdező!

        Az oltási reakciók, amilyen a fejfájás is, általában enyhék és 2-3 napon belül le kell csengeniük. Azonban mindig lehetnek egyedi reakciók. A biológia lényege a sokféleség, ami gyakran meglepetéseket okoz a gyógyító tevékenységben. Ahhoz, hogy eltájékozódjunk a bonyolult dolgokban, általánosítani kell. A válaszom első mondata ilyen álatalánosításon alapul. Ritkán és elvileg - tehát statisztikailag nem igazoltan - provokálhat az oltás autoimmun idegrendszeri betegségeket, azonban ezek más tünetekkel is járnának. Ha az egyedüli tünet a fejfájás, lehet szó egyéni érzékenységről, vagy teljesen független problémáról. Az általánosítás tehát azt mondja: az eddigi oltással kapcsolatos információk alapján igen kevéssé valószínű, hogy az oltás kiváltotta problémáról lenne szó. Azonban elhúzódó panaszok esetén (egy hét már ilyennek tekinthető) megérdemel a probléma egy alapos  ideggyógyászati vizsgálatot, hogy társuló tünetek felfedezése esetén további kivizsgálás, vagy alaposabb megnyugtatás történjen. (A hypochondria szerintem éppen olyan komolyan veendő, mint egy agyhártagyulladás és nem létezik olyan ember, aki adott körülmények között ne lenne hypochonder - egészségügyi dolgozók még gyakrabban...)

        Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-03 08:44:35; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: