• Kullancs

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Pénteken belém jött egy kullancs, gyorsaneltávolitottam.Szeretnem tudni a kullancselleni védőoltásnak van e értrlme, egyáltalán milyen betegségeket terjeszt?

        WEBBeteg szakértő válasza a kullancsfertőzés témában

        A két legfontosabb betegség, aminek reális veszélye lehet, a Lyme-kór és a kullancs terjesztette agyvelõgyulladás. Elõbbit baktérium, utóbbit vírus okozza. A Lyme kórnak jól felismerhetõ tünete legenyhébb formában a csípés helye körül kialakuló bõrpír, ami növekvõ átmérõjû gyûrû képében "vándorol".
        Kezelés csak ekkor szükséges, antibiotikummal.
        Az agyvelõgyulladás nehezebb kérdés, mert vírusellenes kezelése nincs. Ha valaki magasan fertõzött területen él (ilyen hazánkban a Dunántúli- és Északi-középhegység), akkor a csípést követõ 96 órában immunglobulin adható (passzív immunizáció), ami a már bejutott vírusokat közömbösítheti.
        Viszont ha a kullancs rövid ideig volt a bõrben, a fertõzés mindkét betegség tekintetében valószínûtlen.
        Aktív védõoltás ajánlatos mindenkinek, aki magasan fertõzött területen kullancscsípésre veszélyeztetett tevékenységet folytat. A védõoltást jóval a fertõzésveszélyt megelõzõen kell adni.

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-03 16:14:02; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: