• A bárányhimlő és a hólyagos himlő ugyanaz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        25 éves nő vagyok,gyerekkoromban édesanyám elmondása szerint voltam hólyagos himlős.Most a 3 éves fiam bárányhimlős,és én újabb babát várok.Kérdésem az lenne,hogy ha voltam hólyagos himlős,akkor védett vagyok-e bárány himlő ellen? Illetve lehet-e valami károsodása a pár napja beágyazódott embriómnak,ha nem vagyok védett? Válaszukat előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a bárányhimlő témában

        Kedves Kérdező!

        Minden valószínűség szerint Ön védett a bárányhimlő ellen. Ha édesanyja így emlékszik, hogy hólyagos himlős volt, az nem lehetett más. A védettség adott. Bizonytalan esetben a  védettség ellenanyagvizsgálattal ellenőrízhető és szükség esetén a kontaktust követően ellenanyag adható (leginkább 3 napon belül, esetleg 10 napon belül adva lehet jó hatása), de erre már valószínűleg nincs idő.
        A terhesség első két trimeszterében szerzett bárányhimlő esetén kb. 2 %-ban károsodhat a magzat, azonban ez a tény terhességmegszakítást nem indokol. Gyógyszeres kezelés ebben az esetben enyhítheti a várható hatásokat.

         

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-09 11:38:13; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: