• Herpesz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy pontosan mit jelent az, hogy ha valakinek ajakherpesze (HSV 1) van az tünetmentesen is fertőzhet? Ez miben nyilvánul meg?

        Van olyan, hogy órákkal a bizsergés megjelenése előtt (amikor még egyáltalán nem érzi, hogy ki fog jönni a herpesze) már üríti a vírusokat és megfertőzhet másokat?

        Ki lehet azt mutatni valamilyen vizsgálattal, hogy valaki tünetmentesen is fertőz?

        Létezik olyan, hogy valakiben benne van a vírus, de még soha nem jött ki a herpesze 28 év alatt? Ha igen, ennek mi az oka és ő is megfertőzhet másokat? És ha benne van a vírus, ettől függetlenül "elkaphatja" orális szex útján és lehetnek tünetei a genitális részen?

        Ki tudják mutatni vérvizsgálattal, hogy mikor kaphatta el az illető a vírust (pl. fél évvel ezelőtt)?

        Ha valaki először találkozik a vírussal, akkor mindenképpen jelentkeznek pár napon belül a tünetek?

        Várom mielőbbi válaszát!

        Szívességét előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a herpesz témában

        Tisztelt Kérdező!

        Igen, a HSV1 tünetmentesen is fertőzhet, és órákkal a herpeses  hólyagok megjelenése előtt is  üríthet vírusokat.  Vérből kimutatható, hogy van-e aktív fertőzés (mely hólyagok nélkül is lehetséges). Olyan, hogy még soha nem volt herpeszes hólyagja és mégis fertőz ilyen nincs, az első fertőződés lázzal és kiterjedt hólyagképződéssel jár. Olyan lehet, hogy még csecsemő vagy gyermekkorban fertőződött a beteg, és nem emlékszik rá. De akinek 28 éve nem volt herpesze, annál  nem valószínű  a tünetmentes vírusürítés. A genitális herpeszt többször váltja ki a HSV2 vírus, és nagyon gyakori az együttes fertőződés.  Olyan teszt nincs ami kimutatja, hogy  ki mikor fertőződött, csak az mutatható ki hogy friss vagy régi fertőzésről van-e szó.  Ha valaki először találkozik a vírussal, akkor néhány napon belül láz kíséretében ki szoktak alakulni a hólyagok, ha az illető fogékony a fertőzésre.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bodnár Edina


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-08 21:38:45; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 14:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: