• Hasi ultrahang - mononucleosis-

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

         

        Nagyjából 1 hónapja állapítottak meg nálam Mononucleosist. Mivel idén júniusban megyek katonai alkalmasságira, elküldött a házi orvosom egy kontroll hasi UH-ra, egyrészt negatív hasi ultrahang eredményt kellett bemutatnom a katonaságon, másrészt jobb tisztában lenni a betegség hatásaival. A hasi UH a következő véleményeket és diagnózist adta ki.

        Vélemény: ptosis renis , mérsékelt splenomegalia

        diagnózis : hepatomegalia, enteroptosis

         

        Véleményét szeretném kikérni, ezekkel együtt vehető mindez negatív hasi UH-nak, esetleg a máj és a lép megnagyobbodása így 1 - 1,5 hónap elteltével lehet még a mononucleosis eredménye? Ha igen, 2 hónap múlva van arra esély, hogy visszahúzódjanak? Tavaly is volt már egy kis fokú splenomegalia diagnosztizálva, azt negatívnak vették.

         

        Válaszát előre is köszönöm.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a lépnagyobbodás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A lépnagyobbodás valószínűleg a tavalyi és normális, de ezt csak úgy lehetne megmondani, ha cm-re meg lenne adva a lép legnagyobb átmérője mindkét leleten. Az is elképzelhető, hogy még a mononucleosis következménye, emiatt érdemes lenne még egy-két hónap múlva egy újabb kontroll, addigra illik vissszahúzódnia. A vese süllyedése pedig valószínűleg veleszületett állapot. Nem ártana, ha ugyanaz a vizsgáló nézné. Az UH vizsgálatokban ugyanis elég nagy szubjektív komponens van, főleg ha nem adnak méreteket, innen a leletek eltérősége.

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-27 14:17:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 14:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: