• Szeretnék érdeklődni

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ket kerdesem lenne.Szeretnem megkerdezni hogy letezik-e hepatitisz C elleni vedooltas? Ha igen mi, a neve?

        A masik kerdesem: Igaz az, hogy idos korban nem ajanlott kalciumot szedni, mert hatasara lerakodik a kalcium az erfalak belsejen es erelmeszesedest okoz?

        Koszonom!

        WEBBeteg szakértő válasza a kalcium témában

        Kedves Kérdező,

        Sajnos még nem áll rendelkezésünkre hepatitis C elleni védőoltás egyenlőre az egyetlen megoldás a fertőzés elkerülésére a megelőzés, mint például kerülje idegen ember vérével a kontaminációt, gumióvszer használata.

        Nyugodtan lehet idős korban is fogyasztani kalciumot természetesen az ajánlott napi adagban (minden készítményen fel van tüntetve), az érfal elmeszesedés kialakulásában leginkább a mozgás szegény életmód, magas vérzsír (koleszterin, triglicerid) értékek, örökletes rendellenességek játszanak fontos szerepet ezért, fontos a zsírszegény étrend amelyet nem csak időskorban hanem már fiatalkorban is fontos figyelembe venni de fontos szerepet játszik a megelőzésben a zöldségekben-gyümölcsökben gazdag étrend, rendszeres sportolás.

        Tisztelettel,

        Dr. Kocsis Erika

        Kedves kérdező!

        Sajnos nincs egyértelmű válasz a kalciummal kapcsolatos kérdésre. Korábban több cikk is megjelent a kalcium kedvező hatásairól (pl. egy amerikai vizsgálatban a 80-as és 90-es években követtek Ca-pótlásban részesülő nőket, ők a szív- és érrendszeri betegségek arányának csökkenését észlelték), egy 2007-ben megjelent cikk szerint nem volt különbség stroke vagy infarktus tekintetében a kalciumot szedő és nem szedő nők között. 2008 januárjában egy új-zélandi kutatás alapján merült fel, hogy a kalcium-bevitel mellett valamelyest fokozódik az infarktusok aránya, azonban itt nem vizsgáltak más rizikófaktorokat (pl. emelkedett koleszterinszintet, vérnyomást). Egyértelműen nem mondható tehát, hogy nem javasolt a kalcium szedése, annál is inkább, mert a csontrikulás szövődményei is jelentős életminőség-romlást okozhatnak, azonban körültekintő használat, és az egyéb, érelmeszesedésre hajlamosító rizikófaktorok kontrollja is javasolt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-05 19:02:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 10:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: