• Vesetágulat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 2 hete bizonytalan hasi panaszaim vannak. Ekkor tértem haza a trópusokról. Ott összeszedhettem valami fertőzést, mert kinttartózkodásom vége felé pár napig hasmenésem volt. Utána normális állagú de nyákos székletem volt, ill. van a mai napig. (Napi 1x, kicsit bogyós, de egyátalán nem kemény, picit nyákos). Hasfájásom kb. 10 napja van, tompa, maximum közepes erősségű, inkább bal oldali fájdalom jellemző, van, hogy szinte egész nap fájdogál a hasam, van, hogy órákig tünetmentes vagyok.Leginkább köldöktájékon, de van hogy feljebb vagy lejjebb is.

        Háziorvosnál 2x voltam,  először semmi nem történt, másodjára  széklettenyésztést rendelt, ennek még nincs meg az eredménye. Az mai hasi uh vizsgálat során a bal vese kissé tágabb üregrendszerén kívül egyéb eltérést nem találtak. Urológiára irányítottak, ahol negatív lett a vizelet vizsgálat, üledék vizsgálat nem történt. ( pár hónapja szűrés jelleggel részt vettem egy hasi uh-n, ott az előbb említett elváltozás, a tágabb üregrendszer még nem volt megfigyelhető). Kontrasztos röntgenvizsgálatot ajánlottak, egy hónap múlva lesz csak időpont.

        kérdéseim a következők: van összefüggés 2 dolog között? Lehet, hogy valamilyen parazitafertőzés okozhatja a széklet ill a vese gondokat is? Vagy 2 különböző, nem összefüggő problémáról van szó? Nagyon aggódom, hogy valami daganatos betegség áll a háttérben. Ultrahanggal észlelhető egyátalán a veserák? És az emésztőrendszeri rákok? Nem sok a 4 hét várakozási idő?

        egy aggódó 30 éves lány

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hasi fájdalom témában

        Kedves Kérdező!

        A hasmenés és a fájdogálás mindenképpen lehet trópusi következmény, a széklettenyésztés erre már valószínűleg választ adott. Ha a vese eltérését parazita okozná, szerintem más látványosabb tünettel is járna, pl. vérvizeléssel. Az, hogy milyen jelentősége van az üregrendszeri tágulatnak (pl. vesekövesség következménye), pedig kiderülhet a kontrasztos vizsgálattal. Ha nincs addig komolyabb probléma, a 4 hét várakozás elfogadható. Addig mindenesetre semmilyen daganatos betegségre nem gondolnék, hiszen az ultrahang nagyon sok mindent felfed, vagyis egy, a leírtaktól eltekintve negatív hasi UH eredmény aránylag megnyugtató. Egyéb laborvizsgálatokról (vérből) pedig nem esett szó, azok is sokmindenre adhatnak választ, illetve megnyugtatást.
         

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 13:51:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 06:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: