• Hepatitis C

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

        A betegségről rengeteg információ összegyűjhető különböző helyekről.A kezeléséről is sokat olvashatunk. Sajnos azokról az esetekről / betegekről  keveset vagy semmit sem tudhatunk  (vagy csak én nem találtam?)  akiknél a  "bevált " kezelés nem alkalmazható!  Nekik hogyan tovább? Mik az esélyeik, hova fordulhatnak segítségért? Sajnos én úgy tapasztalom, mivel nem lettem jó "alanya" a programnak, hát el vagyok felejtve! Hogyan tovább???

        WEBBeteg szakértő válasza a hepatitis-c témában

        Tisztelt Kérdező!

        A HCV okozta májbetegség kezelése megfelelő feltételek esetén kezdhető el és folytatható. Ennek nagyon fontos része a terápiára adott kezdeti válasz. Akinél ez nem megfelelő a különböző vizsgált paraméterek alapján, annál nem érdemes folytatni a kezelést. Nem gonoszságból, vagy spórolásból, hanem egyszerűen azért, mert nem várható a további kezeléstől eredmény, nem javítja a betegség lefolyását, csak halmozza a mellékhatásokat. Ezt elég kiterjedt tanulmányokkal igazolták. Ilyen kezelést csak megfelelő szintű ellátóhelyen kaphatott, ahol elvileg tájékoztatták is minderről. El pedig azért sem felejthetik, mert attól még Önnek krónikus májbetegsége van, amit követni, gondozni kell. Az is nagy eredmény a tudománytól, hogy mára a hepatitis C betegség lefolyása az emlegetett
         kezeléssel nagyjából 40%-ban jó irányban befolyásolható. Nemrég még ennyi sem volt.

        Követni kell tehát a betegség alakulását és ha súlyosra fordul, májelégtelenséghez vezető hegesedés, esetleg daganat alakul ki, a végső lehetőség a májátültetés, szintén megfelelő feltételek esetén. Mindez elég súlyos. Ami biztató lehet, hogy az ezirányú kutatások gőzerővel folynak és bármikor megjelenhet olyan új gyógyszer, kezelési mód, amitől többet remélhetünk.

         Dr. Gócs Viktor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-19 15:02:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 12:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: