• Hepatitis TTV vírus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        41 éves nő vagyok. Májfunkciós értékeim emelkedettek kb:12 éve. Hosszas kivizsgálás után derült ki,hogy hepatitis TTV vírus pozitív. 1993 ban műtétem során vért kaptam, előtte a májfunkcióim jók voltak. Sokszor érzek a hasam jobb oldalán nyomó fájdalmat.

        Emésztési problémáim is vannak.

        Egyenlőre rendszeresen járok kontroll vizsgálatra, silegont szedek. Eredményeim néha javulnak, majd újra emelkednek. Kérdésem: Mit tudnak erről a vírusfertőzésről és tényleg igaz-e hogy elég csupán felügyelni, vagy már valamilyen módon be kellett volna avatkozni a gyógyulásom érdekében? Mit ehetek, mely ételek, italok fogyasztása nem javasolt. Alkoholt egyáltalán nem iszom, és mielőtt kiderült a betegségem akkor sem fogyasztottam.

        Válaszát köszönöm: Erika

        WEBBeteg szakértő válasza a hepatits TTV vírus témában

        Kedves Erika!

        A TTV klinikai jelentősége nem tisztázott, ami azt jelenti, hogy egyértelműen összefüggésbe hozni májbetegséggel nem sikerült. Azt tudjuk, hogy befolyásolhatja pl. HCV fertőzés esetén valamelyest a betegség lefolyását. Miután a kórokozó szerep nem bizonyított, kezelést sem várhatunk rá. Amennyiben a májfunkciós eltérések enyhék, követni kell azokat és közben minden olyan intézkedést betartani, ami a májat védi: alkoholtilalom, diéta, Silegon, azaz amit ma is tesznek.

        Enyhe eltérést sok minden okozhat, nem csak vírus. Ha durvább májfunkciós eltérések jelentkeznek, az ok keresését érdemes lenne újra kezdeni. Jelenleg tehát a TTV miatt nincs aggódnivaló. Amennyiben a májfunkciós eltérések hátterében más okot kimutatni nem sikerült, a követés elegendő.

        Üdvözlettel:

         Dr. Gócs Viktor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-19 15:08:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 10:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: