• Lyme-kór

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölygyem/Uram!

        Lyme-kórral kapcsolatos problémámmal fordulnék Önhöz. 2008 októberében egy kullancsot szedtek ki a lábamból, amin egy hónap múlva jelentkezett a piros folt, valamint furcsa idegesség is úrrá lett rajtam.
        Felkerestem a Bőrgyógyászt aki elküldött vérvételre, valamint felírt Doxycyclin III. 2*1 szemet. A felírt gyógyszer csak két hétre volt elegendő. Visszajött az eredmény : Borrelia IgG ? pozitív, Borrelia IgM ? Negatív.  Újabb vérvizsgálat következett aminek ugyanez lett az eredménye. (február 5.)

        Azóta is különböző tüneteim vannak: fáradékonyság, idegesség, izzadékonyság, feledékenység. A bőrgyógyászom azt mondta, hogy én csak bebeszélem magamnak a tüneteket, mert megkaptam az alapkezelést, és ezzel a betegséggel együtt kell élni.

        Az Interneten azt olvastam, hogy 4-6 hétig kell szedni a gyógyszert, és nem értem, hogy nekem miért csak két hétig kellett szedni. Ön szerint van-e értelme most folytatni a gyógyszeres kezelést, és megelőzhetem-e valahogy a későbbi ízületi problémák kialakulását. A gyermek vállalást mennyiben fogja ez a kór befolyásolni.

        Köszönöm megtisztelő figyelmét, és várom mielőbbi válaszát!

        Egy elkeseredett Lyme-kóros!

        WEBBeteg szakértő válasza a Lyme-kór témában

        Az infektológus válasza:

        Tisztelt Kérdező!

        Ha az említett kullancscsípés okozta a bőrtünetet és az lyme kór, akkor a csípés után egy hónappal az IgM-nek pozitívnak kellett volna lenni, különösen a második vérvételnél. Az IgG pozitivitás annyit jelent, hogy valamikor (talán sokkal korábban) találkozott a kórokozóval, azonban a jelen tünetek vonatkozásában nem informatív. A Borrelia laborvizsgálata nem egyszerű, a rutin diagnosztikában használt tesztek nem mindig megbízhatóak. A Borrelia baktérium, sokkal bonyolultabb élőlény, mint egy vírus, emiatt - mint a baktériumok esetében általában - a szerológiai vizsgálat és az eredmény értelmezése is bonyolult lehet. A bizonytalan eseteknél - mint az öné is - célszerű a témában elmélyült, specializált laboratóriumi háttérrel rendelkező szakértőt felkeresni: hazánkban Lakos András professzor urat. Rendelésének elérhetőségét és a lyme kórral kapcsolatos sok korrekt információt a www.lyme.hu webcímen talál. Szerintem ez a módja annak, hogy az Ön tüneteinek a Lyme kórral való összefüggését igazolják vagy kizárják és szükség esetén megfelelő kezelésben részesüljön. Zajló fertőzés hátrányosan befolyásolhatja a terhességet, előbb mindenképp végére kellene járni a dolognak.

         Dr. Gócs Viktor

        A bőrgyógyász válasza:

        Tisztelt kérdező!

        Valóban a Doxycylint legalább 4 hétig kell szedni, nem elég 2 hetes kezelés. Fel kellene keresni ideggyógyászt, kardiológust is, hogy a Lyme kór szövődményeit, ha kialakultak, mielőbb felismerjék és kezeljék. Ha ideggyógyászati tünetei vannak, akkor az ideggyógyász fog önnek felírni gyógyszert.

         Dr. Bodnár Edina

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-13 11:18:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: