• Hepatitis C

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2008. oktoberében kiderült,hogy hepatitis c virussal vagyok fertözve.A kezelő orvosom szerint akkor kaptam a fertőzést amikor első gyerekem született császármetszéssel és vért kaptam a műtét alatt.Ez 29 éve volt.Kérdésem az volna hogy ebben az esetben perelhető-e a magyar állam,és hogy 1985-ben született gyermekem fertőzódhetett-e? Köszönöm válaszukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a hepatitis-c témában

        Az infektológus válasza:

        Tisztelt Kérdező!

        29 éve 1980-at írtunk. Akkoriban a hepatitis C vírusról annyit tudott a világ, hogy az A és B mellett van valamilyen vérrel terjedő vírus, ami még tud hasonló betegséget csinálni, de nem A és nem B. Egyszerűen még nem volt felfedezve. Ennélfogva szűrni sem tudták sem a véradókat, sem a vérkészítményeket. A vírust 1989-ben fedezték fel, az USÁ-ban 1990-ben kezdték a véradókat szűrni. Az állam felelősségre vonása ilyenmódon értelmetlen, nem érdemes felelőst keresni. Inkább annak kell örülni, hogy ugyanaz a tudományos tevékenység, ami a vírus felfedezéséhez vezetett, gyógyszeres kezelést is eredményezett, így a HCV okozta krónikus májgyulladás hátrányos következményei mérsékelhetőek. Az öt évvel később született gyermeknél megvolt az esélye az átvitelnek. A HCV
         fertőzött anyáról az újszülöttre terjedésnek 5% körüli a valószínűsége. Nem betegszik meg minden gyermek, tartós hordozóvá is válhat, de el is takaríthatja a vírust a szervezet. Az 1985-ben született gyermeknél mindenképp tisztázni kell a HCV státuszt, első körben ellenanyagvizsgálattal.

         Dr. Gócs Viktor

         

         

        A jogász válasza:

         

         

        Tisztelt kérdező!

         

         

        Ilyen esetekben az állam képviseletében magát, az üggyel érintett kórházat tudja perelni a sértett. A cselekmény besorolása a Btk. szerint: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés.

        Mely a Btk. 171§ (2) bekezdés a) pontja alapján: ?....a büntetés 3 évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást ?okoz.?

        A Btk. 33§ (1) b) pontja alapján ??a büntethetőség elévül egyéb bűncselekmény esetén a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább három év elteltével.?

        Ami jelen esetben - ha tényleg minden kétséget kizáróan 29 éve történt ? a gondatlan veszélyeztetés felső büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. Tehát a bűncselekmény 8 év elteltével elévült. Azaz jelen esetben a magyar állam nem perelhető be a 29 évvel ezelőtt történt esetért.

         

        Dr. Barcsai Tímea

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-10 12:09:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 09:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: