• Aggódás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

         

        Pár kérdést szeretnék feltenni HIV-vel kapcsolatban. Diszkóban voltam, mikor egy mellettem táncoló lány meglökött és utána vettem észre, hogy felkarcolta a karom. Egy vékony seb keletkezett rajta. Utána eszembe jutott, hogy mi van ha injekciós tűvel karcolt meg és így elkaphattam a vírust. Annyit lehetett erről már hallani. Mert lehet, hogy megkarcolta magát aztán engem is. Így el lehet kapni a vírust? A seb utána szépen gyógyult, nem fertőződött el. Azóta nagyon aggódom, már nincs egy nyugodt pillanatom.

        Volt egy másik esetem is, mikor egyik munkatársamnak vérzett a keze, és csak elmaszatolta a másik kezével a vért. Aztán megfogott egy tollat, amit nem sokkal utána egy másik kollégám és én is megfogtam. A kezemen nem volt nyílt seb. Esetleg ebben az esetben el lehet kapni?

        Elterveztem hogy elmegyek szűrésre, de borzasztóan félek. És nem tudom hogy bírom ki a várakozási időt. Kérem válaszoljon nekem.

        Előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a HÍV fertőzés témában

        Kedves Lány!


        A szórakozóhelyeken tűvel való szurkálás, karcolás olyan, mint egy legenda. sokan beszélnek róla, de sose történik meg, szerintem emiatt nem kell aggódnia.
        A HIV-et azért nem olyan könnyű elkapni, szabad levegőn nem is marad meg, tehát közvetetten egy toll útján sem kapható meg. Közvetlen szexuális kontaktus útján, anyáról magzatára, vagy szoptatás útján terjedhet, és a vér útján például használt tűvel: tetoválásnál, droghasználóknál.
        Szerintem nem kell izgulnia.


        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-05 18:42:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: