• Ajánlott-e a pneumococcus elleni oltás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Baráti társaságunkban több gyerek megkapta már az oltást, néhány napon belül súlyos tünetek alakultak ki: középfülgyulladás, tüdőgyulladás, magas, napokig tartó lázzal. Nem igazán tudom eldönteni, beadassam-e a 13 hónapos kisfiunknak, akinek 5 hónapon keresztül ment a hasa, most kezd regenerálódni a szervezete. A doktornőnk mégis nagyon szeretné beoltani a gyereket. Véleményem szerint még most kezd az immunrendszere helyreállni, és félek az oltás esetleges következményeitől. Célszerű lenne-e Ön szerint várnunk?

        WEBBeteg szakértő válasza a pneumococcus, védőoltás, gyermek témában

        Az ilyen korú gyermekeknél a leírt fertőzések egymást érik. Az oltás nem okozza ezeket a betegségeket, nincs ok-okozati összefüggés, csak véletlen időbeni egybeesés. Nem kell minden bajt az oltásokra fogni. Amint fertőzésmentesnek látja a gyermeket a háziorvos, javaslom az oltás beadatását.

        Egy dolgot szem előtt kell tartani: a pneumococcus oltás nem fogja megvédeni a hasmenéstől, a náthától, a középfül gyulladások és tüdőgyulladások jó részétől. Attól védi meg, hogy utóbbiakba, illetve a pneumococcus okozta agyhártyagyulladásba és vérmérgezésbe belehaljon. Az oltásokkal súlyos betegségeket előzünk meg. Különben nem lenne értelme (szakmai és gazdasági) adni őket.

        Dr. Gócs Viktor gyermekgyógyász-infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-22 23:38:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: