• Neutropenia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! 2008. május közepén egy rutin vérvétel alkalmával derült ki, hogy a fehérvérsejtjeim száma alacsony : leukopaenia (2300), neutropaenia(470) (hgb:126, htk: 0.43) thr szám norm (277000) reticul: 8.3%. We: 36mm/óra, de ekkor felsőlégúti betegségem is volt. Vérkémiában jó szénhidrát és vasanyagcsere, mérsékelt hiperchol(5.7), szervfunkciók normálisak, vizelet neg. Korai menopausa miatt Trisequenst szedek 2004 óta, most 33 éves vagyok Saridonon kívül más gyógyszert május óta nem szedtem, előtte havi kb 2 db Quarelint, de május óta már azt sem szedem. Augusztusban újabb vérvétel eredménye:leukopenia(2120) neutropenia(370) anaemia nem tap (hgb:129, htk: 0.4) thr szám norm(228000), reticul 10.7%. We 24mm/óra (nem voltam beteg) Hipercohol: 6.9 , tg: 1.2, crp:7.1 , vizelet neg. Kaptam Atorist a koleszterinre és 1000Cvitamint és 20mg E vitamint szedek naponta. Decemberben az újabb vérvétel eredménye: leukopaenia: 1920 neutropaenia( 250) anaemia nem tap. (hgb:126, htk: 0.4) thr szám norm 232000 reticul szám 12% We : 21mm/óra . Cholesterin: 4.5, TG: 1.2, szervfunkciók normálisak, gyull markeke nem érik el a kóros határt Crp: 3. Fiziol ALP, LDH húgysav és se elektrolit szintek, vizelet lelet neg. Korábbi pajzsmirigy funkció norm euthyreoid viszonyokra utal, immunkémiában norm policlon IgGam szintek, részletes autoimmunk serol. Neg. Tegnap a doktor úr Medrolt írt fel 8mg/nap és 3 naponta Kálium R tablettát, továbbra is szedem a C vitamint és az E vitamint. Megemlítettek egy injekció kúrát amit sajnos a Tb nem támogat. Szeretném megkérdezni, hogy mennyire komoly és mivel jár ez a betegség és milyen gyógyulási esélyek érhetők el gyógyszeres kezeléssel vagy esetleg az injekciós kezeléssel. Injekciós kezelésnek vannak-e komolyabb mellékhatásai és körülbelül hány adag injekciót kellene beadni. (mivel egy darab 200000Ft körüli összegbe kerül tudtommal) Őszinte válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a neutropenia témában

        Tisztelt  Kérdező!

        Fontos lenne tudni, hogy milyen szintig vizsgálták ki és hol a congenitalis neutropeniáját? A Medrolt ebben az esetben csak tesztelésre alkalmazzák (általában egyszer), hogy szekréciós, vagy marginalizációs zavar van-e, de tartós adagolása  vadnak tűnik. Az injekciós kúrát  megfelelő véleményezéssel támogathatná a tb vagy fekvőbetegként kórházi osztály, ha egyáltalán kell. Igazából akkor kellene emelni a hiányzó fehérvérsejtek  szintjét, ha gyakran betegeskedik, gennyes fertőzései vannak stb. Ezekről nem ír. Ha még eddig nem volt, valamelyik klininkai immunológiai szakrendelés felkeresését javaslom.

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-23 09:57:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 07:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: