• Bárányhimlő elleni védőoltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! A 20 hónapos lányomon idén halottak napján 4 kiütés jelent meg. 2 az arcán, 2 a kézfején, és beláázasodott. Az orvos akkor azt mondta lehet bárányhimlő. Másnapra a törzsén piros foltok jelentek meg, amik harmadnapra elmúltak. A bárányhimlőre jellemző hólyagok, és viszketés nem volt. Már volt időpontunk bárányhimlő elleni oltásra. A kérdésem most az, hogy érdemes-e moast beoltatni, hiszen lehet, hogy már átesett rajta, illetve ha már átesett rajta az oltás nem árt-e. Tudom, hogy vérvételből meg lehet állapítani a fertőzést (a dokink is mondta) de nincs szívem kitenni neki a kicsit. Ön mit javasol. köszönettel p.a

        WEBBeteg szakértő válasza a bárányhimlő témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az az igazság, hogy én kicsit azon az állásponton vagyok, hogy jó ha egy gyerek átesik magától a bárányhimlőn. Kivéve persze ha kis csecsemőről van szó és mondjuk meg van a veszélye, hogy pl. egy óvodás testvér hazaviszi neki a fertőzést (tudjuk, hogy kis csecsemőkre veszélyes lehet a bárányhimlő) vagy ha a gyerek beteges stb. Nyilván ha úgy döntöttek, hogy beadatják az oltást megvolt rá az okuk.

        Ha egy nemrég lezajlott fertőzés után beoltják a gyermeket gond nem lesz,  de értelme sem sok. Én inkább vérvétellel megnézettetném, hogy átesett- e a kicsi a fertőzésen vagy sem, még akkor is ha sajnálom, így sokkal tisztább a dolog. Így is- úgy is meg kell szúratni, sajnos még ha sajnáljuk is szegényt a vérvétel szerintem nem rosszabb, mint maga az oltás. Legalább az orvos és Ön is tudja, hogy most valóban szükséges e a védőoltás vagy sem.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-09 21:39:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: