• Valóban Rota-vírus lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam decemberben lesz 2 éves. Kb. 1 hónapja kezdődtek nála a tünetek. Naponta 1-szer, esetleg kétszer, főleg ébredés után nagyon híg, nagy mennyiségű széklete volt 1 hétig. Utána közel 1 hétig normális volt a széklete. Majd újrakezdődtek a tünetek. Ekkor 4 napig Normaflort kapott, pár napig, illetve szedése alatt nem volt gond. Múlt héten újra pár napig híg volt a széklete, ugyanúgy naponta egyszer, max. kétszer. Ekkor a doktornőnk javaslatára székletmintát küldtünk vizsgálatra. (pénteken adtam postára, hétfőn érkezett meg, nem tudom, ez gond lehetett-e). Rota vírust állapítottak meg. Az Interneten böngészve, a Rota vírusról csak olyan leírásokat találtam, ahol napi többszöri székletürítést ír, nálunk viszont ez nem jellemző egyáltalán. EZ valóban lehet Rota vírus fertőzés, vagy valami más állhat a dolog mögött? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Napi 1-2 híg székletürítés nem súlyos betegség, attól a gyermek nem fog kiszáradni, ezért felesleges a rotától rettegni. Sok minden okozhatja, fertőzés is, akár rotavírus, de szerintem kicsi az esélye, hogy újat szerzett ennyi időn belül. Inkább az lehet, hogy a vírus okozta bélgyulladás átmenetileg rontja az emésztést, az emésztetlen anyagok pedig nem szívódnak fel a, vizet kötnek meg a bélben, amitől lazább vagy híg a széklet. Különösen vonatkozik ez a tejcukorra. Ezért kell 2 hét tejmentes diéta egy hasmenéses betegség után.

        Meg kellene tehát nézni, mit evett a tünetmentes, majd az újra tünetes időszakban. Hagyni kell időt a regenerációra. A székletvizsgálat valóban eredményesebb friss mintából. Ha az eredmény emiatt kétes, a labor majd kér új mintát.  Kisdedkorban (1-3 év) pedig egyébként is gyakoriibb az időnkénti laza székletürítés minden látványos ok nélkül. Akkor érdemes tovább vizsgálódni, ha a dolog hónapokig elhúzódik, illetve párhuzamosan megakad a súlyfejlődés vagy egyéb tünetek társulnak.


        Üdvözlettel:  Dr. Gócs Viktor infektológus-gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-09 12:22:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 09:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: