• Herpesz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Az lenne a kérdésem, hogy a partneremnek ajakherpesze volt (már majdnem elmúlt neki) és fehérneműn keresztül elégített ki engem kézzel. Közvetlenül nem ért a nemi szervemhez. Így is átvihető kézzel az ajakherpesz vírus a női nemi szervre? Az ajakherpesz vírus átvihető-e egyáltalán a női nemi szervre kéz útján (közvetlen érintkezéssel) ill, orális szex utján? Egyik fajta herpeszem sincs. Ha igen, akkor - milyen úton módon, a herpesz mely szakaszában - mik a tünetei, mikor jelentkeznek, biztosan jelentkeznek-e - a nemi szerv melyik részén jelentkezik, csiklónál is kialakulhatnak hólyagok, vagy nem? Kérem írjon le ezzel kapcsolatban minden részletes információt. Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel, Aggódó Lány

        WEBBeteg szakértő válasza a herpesz témában

        A herpeszvírus közvetlen érintkezéssel bárhonnan bárhova átvihető: nemi szervről nemi szervre, szájról, szájra, szájról nemi szervre és fordítva, illetve kézzel is át lehet kenni bárhova. A fehérnemű egyfajta védőgátként felfogható lenne, de ha menet közben átnedvesedett, akkor elképzelhető a vírus terjedése. Egyébként a herpeszvírus könnyen elpusztul, tehát egy alapos szappanos kézmosás egy ilyen akció előtt, illetve a herpeszes seb érintésének kerülése segítheti a megelőzést. Helyileg hólyag bárhol kialakulhat, igen. Azt javaslom, keressen fel nőgyógyászt (ugye már járt ilyen helyen?), akkor lehetne igazán megnyugodni. Az óvszer használat szintén megelőző hatású. A herpesz átvihető a betegség kezdetétől, amikor még csak bizsergés, égő érzés jelentkezik, egészen a bőr gyógyulásáig.
         A herpeszes hólyagokban levő nedv kifejezetten fertőző. Időnként tünetementes egyén is terjesztheti a vírust.

        Üdvözlettel:

        Dr. Gócs Viktor infektológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-12 13:15:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 07:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: