• Oltás. Igen vagy nem.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 12 éves a fiam és 10 éves a kislányom. Van két felnőtt gyermekem és ők elkapták a pneomoccus által terjesztett tüdőgyulladást, ami rettenetesen megviselte őket és persze engem is. Most, hogy lehetőség van az ez elleni oltásra felmerült bennem a kérdés, hogy melyik oltás /mert ugye 2 féle van, az amelyik kicsi gyerekeknek is adnak, de úgy tudom, hogy nagyoknak is lehet, és egy másik , amelyet felnőttek kapnak/. Kérdésem, hogy melyik fajtát hasznos beadatni a gyerekeknek /jelen esetben az ár nem számít, hiszen a gyerekeimről van szó/, és lehetnek-e súlyos mellékhatások. /oly sok mindent hall az ember/. A másik kérdésem az influenza-oltásra vonatkozik: igen, vagy nem? /hatás,mellékhatás, etc./ Köszönöm a türelmét és várom a választ. Üdvözlettel: Balogh Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Pneumococcus: ha a pénz nem számít, a drágábbat érdemes adni, amelyiket a kicsiknek is lehet. Hosszabb, erősebb védelem.
        Influenza: igen!

        Mellékhatás: minden oltásnak lehet, igen ritkán súlyos, és ezzel tisztában kell lenni. (De ez áll bármilyen orvosi beavatkozásra, vagy magára az életre, pl. a mindennapi közlekedésben való részvételre is.)
        Az oltásokkal kapcsolatos rémtörténetek mindig nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint az oltások áldásos hatása képpen meg nem történtek, vagy az oltások hiányában korábban megtörténtek. Gazdagabb országokban a pneumococcus oltás rég a kötelezők közé tartozik. Jusson néha eszünkbe, hogy ha nem lennének ezek a kötelezők, átélhetnénk-e a 150 évvel ezelőtti csecsemő- és gyermekhalandóságot és megnézhetnénk hányat kell ahhoz szülni, hogy egy család eljuttasson 2-3 gyermeket a felnőttkorig. Az, hogy nem kell ma minden családnak 1-2-3... kisgyermeket eltemetni, nagyonnagyrészt a védőoltásoknak köszönhető! Esztelenség az oltások ellen hergelni az embereket. Bocsánat...)
        Nem tudok jobb meggyőzést, minthogy a saját gyerekeim is megkapják ezeket az oltásokat és influenza ellen magam is kérek évente. Pneumococcus ellen is kaptam már (olcsó felnőttest) amikor gyermekek között kezdtem dolgozni orvosként, s ha leszek nyugdíjas, majd még kérek.

        Dr. Gócs Viktor 
        gyermekgyógyász-infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-01 22:09:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 08:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: