• Gyulladásos betegségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Okozhat-e a kullancs allando gyulladasokat a szervezetben?Melyek a lyme-kor tunetei?Elore is koszonom.

        WEBBeteg szakértő válasza a kullancsfertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Igen okozhat a kullancs állandó gyulladásokat a szervezetben.Bár a kullancsok számtalan betegséget terjeszthetnek, de hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Utóbbi ellen védőoltással védekezhetünk. A már kialakult fertőzés ellen nincs specifikus kezelés, ezért fontos az időben beadott oltás. 

        A Lyme-kór első manifesztációja az ún. vándorló bőrpír ( erythema migrans), amely 48 óra - 2 hónapon belül jelentkezhet a kullancscsípés után. A fülcimpán jelentkező lividszínű duzzanat (lymphocytoma) 1-2 hónapon belül jelentkezhet. A felső és alsó végtagon -főleg a feszítő oldalon- jelentkező lividszerű bőrelváltozások (acrodermatitis chronica atrophicans) akár több év múlva is, az ízületi gyulladások (főleg a térdízületben), idegek és  a szív gyulladása, idegrendszeri érintettség több hónap múlva jelentkezik.

        Védőoltás nem létezik ellene. Kialakult fertőzés esetén antibiotikus kezelésre van szükség.

        Dr. Jóna Angelika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-27 12:15:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: