• Kullancs

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azt olvastam, hogy ha az emberben lezajlott már a kullancsok által terjesztett agyhártya gyulladás (gyenge esetleg nem észrevehető formában) akkor ez egy életre szóló védettséget jelent. Azt szeretném megtudni hogy ezt hogyan, milyen vizsgálattal lehet megtudni, mert ha ez így van akkor a továbbiakban teljesen felesleges az oltás beadása. Köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a kullancsfertőzés témában

        Kedves Kérdező!

        A kullancs terjesztette agyhártyagyulladás elleni védekezés (immunválasz) vizsgálható laboratóriumi módszerekkel: specifikus IgG ellenanyagok kimutathatóak. Megfelelõ koncentrációban ezek jó hatékonysággal védenek a fertõzéstõl.
        Idegrendszeri tünetektõl mentes (ún. abortív) átvészeltség lehetséges és ilyenkor ellenanyagtermelés is van, de ennek védõ hatékonysága a további fertõzésekre nézve bizonytalan. Nem találtam ajánlást a szakirodalomban arra nézve, hogy a betegség átvészelése után ajánlanak-e védőoltást. Erre a kullancs elleni védőoltási  sorozaton (alapimmunizálás) átesett személyek hosszú távú védelmérõl szóló ajánlásokból következtethetünk,
        amirõl viszont egyre több tanulmány jelenik meg. Az átvészelt fertõzés alapimmunizálásnak feleltethetõ meg. Az alapimmunizáltaknak rendszeres emlékeztetõ oltást javasolnak 3-5 évenként. Újabb adatok - éppen
        az ellenanyagvizsgálatok alapján - amellett szólnak, hogy ez az intervallum növelhetõ, de a hosszú távú védelemhez mindenképp szükséges az emlékeztetõ oltás. Vagyis egy csendesen átvészelt fertõzés nem mentesít további injekciók alól, ha valaki a fertõzés szempontjából fokozott rizikónak van kitéve és
        biztosan védeni akarja magát. (Az "életre szóló" védelemmel óvatosan kell bánnunk, hiszen manapság nagyon sok körülmény gyengítheti immunrendszerünket átmenetileg, vagy tartósan (pl. öregedés által) és
        ilyenkor nem árt a megszerzett immunitást frissen tartani védõoltásokkal.)
        Szerintem, ha valakinek nem volt ismert fertõzése, veszélyeztetettség esetén a legpraktikusabb hozzáállás az alapimmunizálás és az aktuális szakmai
        ajánlásoknak megfelelõ idõközönkénti emlékeztetõ védõoltások felvétele.

        Dr Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-29 19:34:11; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: