• Most mit csináljak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg orvosai! Végső tanácstalanságomban fordulok Önökhöz! Elnézést a hosszú levélért, de csak így tudok potos képet adni problémámról. Előzmények: 31 éves férfi vagyok, boldog családi élet, kiegyensúlyozott munkahelyi környezet. Szellemi munka. Dohányzom, alkoholt szinte egyáltalán nem iszom. Jelenlegi problémáim előtt 15 éve a kötelező munkahelyi szűrésektől eltekintve orvosnál nem jártam. A bajom kb. 4-5 hónapja kezdődött, amikor is hasmenés és székrekedés váltakozott egymással és állandó tompa hasfájásom volt. Egy nehezebb produkció után erősen vérezni kezdtem és ez pár napig ismétlődött. Ez kicsit aggasztott, azonban orvoshoz nem fordultam, gondoltam belső aranyerem lehet és majd el fog múlni. Pár héttel később, mikor a vérzés már elmúlt elmentem orvoshoz, mert a székletem rendkívül furcsa szagú és nyálkás volt, továbbá a hasi panaszaim is erősödtek. A gasztroenterológián az orvos gasztroszkópiával kezdte a vizsgálatot, mikor kérdeztem, hogy miért, közölte, hogy az nem árthat. Igaza lett, mert a nyelőcsövemben "fibrinnel fedett felületes erosiokat, hegeket, a gyomromban pedig elszórt haemorhagias erosiokat talált, továbbá a leszálló szárban epés bennéket." Diagnózis: GERD st. III, nyelőcsőfekély és idült gastritis. Felírt refluxont és utamra bocsátott azzal, ha panaszaim nem szünnek menjek vissza. Panaszaim nem szűntek, sőt erősödtek /fáradékoyság, éjszakai izzadás, hasfájás, nyálkás széklet és állandó bal oldali bordák közé sugárzó enyhe fájdalom, ami néha késszúrásig erősödött, fura, mélyről jövő fura szájszag/. Így pár hét múlva visszamentem. Ekkor jött a colonoscopia /életem legjobb élménye/, ami negatív eredményt hozott. Mindössze 35 cm-nél találtak valami lencsényi hipervascularizált gyanús képletet, ami a szövetten szerint nem patognomikus. /mikroszkópikusan felületes, kifejezett fellazult, vizenyős nyálkahártya, melyben két gócban lymphoid folliculus látható/. Ezt követte laborvizsgálat és hasi ultrahang. Az UH a megtöretett epevezetéken kívül negatív eredményt hozott, míg a labor az orvos szerint szintén negatív. A referenciától az albumin /51.7/, a monocyta /13.000/, az eosinofil /7.700/ és a trombocita /119/ tért csak el. Ha már a kórházban jártam, elmentem az urológiára is, mert óránként kell vizelni járnom és a vizeletem kicsit sötétebb és zavaros lett. Éreztem, hogy ott sincs rendben minden. Az urológus a vizsgálat után /2. legjobb élményem/ szintén laborba küldött. Az eredmény elmondása szerint negatív, eltekinte a vizeletben 10 vvt-től és 2 fvs-től/látótér, meg az erytrocita és fehérje egy +-es értéktől. Azt mondta a prosztatám normális méretú és leírta, hogy urológiai góc nem igazolható. A gasztroenterologus ezt követően hasi ct vizsgálatra küldött, ami szerinte szintén negatív eredményt hozott. Ami eltérő a normálistól: mérs. megnagyobbodott, kissé inhomogén szerkezetű máj, melynek densitása elmarad az átlagostól. A VI. seg-ben 8 mm-es cysta. A prostata mérs. megnagyobbodott legnagyobb átmérője 46 mm. Időközben kb. két hónapja állandó bal oldali váll és karfájdalmam is van, ami hétről hétre egyre rosszabb. Néha már a bal kisujjam is zsibbad. Elmentem hát a reumatológiára is. Ott a röntgen a derékfájásom tekintetében a lumbális lordosis teljes elsimulásán kívül nem mutatott eltérést. Míg a váll-, nyak- és karfájdalomat a "IV. és V. rések közötti peremszéli megnyúlásokkal, melyek szűkítik a forameneket és a hegyes, megnyúlt processus uncinatusokkal" magyarázták.Itt más vizsgálat nem történt és az azóta végzett gyógytorna sem hozott enyhülést. A gasztroenterologus a ct után közölte, hogy panaszaimat magyarázni nem tudja és szomatizáció gyanúja miatt pszichiátriára utal. Gondoltam ebből nagyobb baj nem lehet, így elmentem. A pszichiáter 20 perc alatt megvizsgált és közölte, hogy egyedül a hajnali felébredés utalhat pszichés dolgokra, de szerinte nem ilyen eredetű a problémám. Tüdőszűrön egy hónapja voltam, ami negatív lett. Az éves orvosi /két hónapja/ alkalmasságin az EKG-m normális volt. Itt tartok most. Összefoglalva a tüneteim: nyálkás fura szagú széklet, állandó tompa bal oldali hasfájás, bal oldali bordaközi fájdalom, sűrű vizelés, furcsa szagú, általában sötétebb színű, kissé zavaros vizelet, bal oldali váll-nyak-és felkarfájdalom, ami a nyak mozgatásával erősödik és időnként csak a kisujj zsibbadásával jár, étvágytalanság, fáradékonyság, éjszakai izzadás, hajnali felébredés, 13 kg. akaratlan fogyás. / ami megjegyzem jól áll, de nem ilyen áron./ Egyre sz.....ul érzem magam. Mit tehetnék még, hová forduljak? Kérem adjanak tanácsot. Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a infektológus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nem könnyű a válasz, mert ami kézenfekvő vizsgálat, azon már túl van. A fogyás, az éjszakai panaszok mindenképpen szervi eredetű betegségre utalnak. Az éjszakai izzadás, gyengeség, fogyás miatt bennem a TBC lehetősége (nem feltétlenül tüdő, hanem bél- vagy  veseérintetteség) merült fel, illetve nyirok eredetű folyamat (lymphoma) szokott még hasonló panaszokkal járni. Javaslom infektológus és haematológus felkeresését, ezen diagnózisok kizárására vagy megerősítésére.

        Tisztelettel:  Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-22 08:50:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: