• Herpesz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! Évente néhányszor megjelenik a számon herpesz. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig fertőző, meddig kaphatja meg tőlem a párom? Előre is köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a herpesz témában

        Az ajkon észlelhetõ tünetek jelentkezésétõl ürül a vírus, a legnagyobb számban (közvetlenül a léziókról) 2 nap múlva (48 óra). 4 nap múlva (96 óra) pedig már nem mutatható ki vírus. Aki már átesett korábban a fertõzésen, annak ellenanyaga van, ilyen a lakosság nagy része. Elkapni a bõr vagy nyálkahártya sérülése esetén lehet. Sértetlen bõr véd a fertõzéstõl. A kiújulás belülrõl jön stressz (fizikai vagy lelki), láz, sérülés hatására az idegdúcokból, az érzõ idegek közvetítésével. 
        Összességében a tünetek jelentkezésétõl maximum 4 napig indokolt óvatosság.

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-09 14:43:10; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: