• Lehet komoly bajom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Pék Tamás! Azért írok Önnek, mert a Klebsiella oxytoca baktériumról szeretnék többet megtudni. Kiderült, hogy jelen van a fülemben ez a baktérium, írtak fel rá gyógyszert, de semmit nem mondtak róla. Ilyenkor az ember a kíváncsiság miatt egyből az internethez fordul, ott viszont nem találtam kifejezetten a Klebsiella oxytocáról dolgokat, hanem csak magáról a Klebsiella törzsről. Például azt, hogy a Klebsiella baktérium okozhat agyhártyagyulladást (azt nem tudom, hogy melyik típusa), azt is olvastam, hogy az emberi szervezetben megtalálható kisebb számban, de az egészséges immunrendszerű embereknél problémát nem okoz, legalábbis súlyos problémát nem (húgyúti fertőzésekért felelős főképp). Kell azért aggódnom, hogy bármikor agyhártyagyulladást kaphatok, illetve érdemes az immunrendszeremet is megvizsgáltatni, hogy jól működik-e?

        Dr. Pék Tamás válasza a Klebsiella témában

        Tisztelt Kérdező! Ez a baktérium az emberi bélrendszer normál flórájának tagja, nagy mennyiségben van jelen a szervezetben. Valóban a Klebsiellák általában húgyúti fertőzéseket okozhatnak, főleg ha van valamilyen hajlamosító tényező. Fülből, orrból, torokból időnként ki lehet mutatni, főleg antibiotikus kezelések után, de ez betegséget nem okoz, ezt a leletet kezelni sem kell. Ha olyan mértékű immunkárosodása lenne, amikor ez problémát okozhat, az már kisgyermekkorban kiderült volna, szerintem nem szükséges ezt vizsgálni. A másik kérdésre a válasz, hogy bárki bármikor kaphat agyhártyagyulladást, de jellemzően nem ettől a baktériumtól. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. június 15., 18:27; Megválaszolva: 2017. június 25., 12:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: