• EBV és CMV fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő Majdnem 3 hónapja megvannak nagyobbodva a nyakamon és a fülem mögött a nyirokcsomók.A legnagyobb kicsit mintha lejjebb ment volna a méretéből.De lázam vagy egyéb más tünetem nincs.A házirovosom elküldött vérvételre és csinaltak vírus szerológiat is EBV és CMV virussal kapcsolatban.És mindkét vírusnál kitudták mutatni az IgM és az IgG antitesteket.Igaz a CMV-nél nagyon a határérték mentén volt az IgM antitest de az EBV-nél azt mondták friss fertőzésről lehet szó.A vérképemben egyébként nem volt eltérés csak a májenzimeknél volt egy minimális emelkedés.Megszeretném kérdezni lehetséges hogy mindkét virussal egyszerre fertőződtem és ezért vannak több hónapja a nyirokcsomóim meg duzzadva?A nyirokcsomók fájdalmatlanok de voltam nyaki ultrahangon ahol reaktív nyirokcsomónak jellemezték és a legnagyobb is 7-8mm átmérőjű illetve voltam Hasi ultrahangon ahol sem a máj sem a lép nem megnagyobbodva.Hematológusnál is megmutattam a nyirokcsomókat .Azt mondta nincs vele teendő lehet hogy ott maradnak de baj nincs velük.Ön szerint is ezekből a vírus fertőzésekből maradhattak meg?

        Dr. Pék Tamás válasza a EBV, CMV témában

        Tisztelt Kérdező! Elképzelhető, hogy mindkét vírussal egyszerre fertőződött meg, de az is lehet, hogy az alacsony értékű CMV IgM antitest egy álpozitív eredmény, azaz nem igazol aktuális fertőzést. Ha egyéb tünete nincs és a laboratóriumi/képalkotói eredményei is megnyugtatóak, akkor nyugodtan hallgasson a hematológusra, miszerint jelenleg nincs teendő vele. Ha az igazolt vírusfertőzés előtt nem voltak ilyen nagyok a nyirokcsomók, akkor úgy gondolom hogy a vírus fertőzés váltotta ki és még abból maradhatott meg. Amennyiben új tünete jelentkezik, akkor ismételt orvosi vizsgálat válhat szükségessé. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. május 30., 12:25; Megválaszolva: 2017. május 31., 20:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: