• BCG oltás pótlólag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Az USA-ban született gyermekemmel először hazatérve 11 hónapos korában vinném BCG oltásra, ami az egyetlen hiányosság a kinti oltásrendben az otthonihoz képest, viszont ott azt mondta nekem a gyerekorvos, hogy a legújabb tanulmányok szerint nem érdemes pótlólag beadni, mivel fals pozitív lesz, ha később tesztelik rá, és ez úgyis csak a kiskori betegségre ad védelmet. Ezzel kapcsolatban igyekeztem tovább érdeklődni, már itthon is, de csak bonyolultabbá vált a kérdés számomra, mert úgy tűnik a tbc több típusa miatt vitatható ez az ellenérv. Azt is mondták, hogy lényegében akkor lenne veszélyeztetett a babám, ha a leggyakrabban a hajléktalanok váladékával terjedő betegséggel ezen a módon érintkezne, tehát jó higiénés közegben elvileg nem probléma. Alapvetően oltáspárti vagyok, de másfelől megyünk vissza még fél évre az USA-ba, és az oltásrendeket illetően pedig úgy gondolnám, hogy praktikusabb az egyiket követni csak, amennyire lehetséges. Tudom, hogy egy gyerekért nem bontják fel az ampullát, mivel drága, ezért egyes helyeken havonta pótolják, máshol x főt bevárnak. Ehhez igazítanám visszautunkat. Segítene kérem tisztázni, hogy tulajdonképp mi szól mellette és mi ellene? Pontosan hogy is vannak ezek a típusok és mit kell tudni róluk, hogyan értelmezhetőek egymáshoz képest: Miliaris gümőkór és tbc-s meningitus, illetve mintha még egy harmadik sz-szel kezdődőt is említettek volna. (Elnézést a pontatlanságért.) Nem tudok ennyi információ alapján még felelős döntést hozni. Előre is köszönöm, nagyon sokra értékelem szakmai segítségét! Köszönettel, egy alaposságra törekvő édesanya

        Dr. Pék Tamás válasza a BCG, tbc témában

        Tisztelt Kérdező! Sajnos TBC-s esetek még manapság is előfordulnak, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, beleértve a fejlett országokat is, egyes helyeken az esetszám még növekszik is. Természetesen nagyobb az esély elkapni rosszabb szociális környezet esetén, de önmagában a jó higiénés viszonyok nem védik ki a betegséget (azaz nem muszáj, hogy leköpje egy hajléktalan a csecsemőt). A magyarországi oltási rend szerint 12 hónapos korig kell megkapni a csecsemőknek, ezt követően már nem oltják be azt, aki addig nem részesült oltásban. Az oltás a baktériummal történő első találkozás esetén a súlyos lefolyású betegséget védené ki, ide tartozik a miliáris TBC és az agyhártyagyulladás (meningitis). Ezek a kórképek csecsemőknél és legyengült immunrendszerűeknél gyakrabban fordulnak elő, egyébként a "klasszikus" tüdőt érintő betegség a gyakoribb. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. május 20., 18:49; Megválaszolva: 2017. május 24., 18:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: