• megnagyobbodott nyaki nyirokcsomó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!Több mint 2 hónapja észleltem a nyakamon pár megduzzadt nyirokcsomót,amik többnyire fájdalmatlanok ,a legnagyobb kissé érzékeny.Háziorvosom elküldött vérvételre ahol kimutatták hogy valószínűleg friss Ebstein-Barr vírusom van illetve a májenzimek kissé emelkedettek voltak,vörösvérsejt egy értékkel magasabb,a vas mutatók is elég alacsonyak más eltérés nem volt.Ezutan beutaltak nyaki ultrahangra ahol megállapították hogy a nyakamon végig sok kis nyirokcsomo megvannak duzzadva de legnagyobb is kis átmérőjű max 7-8mm nagysága.Vélemény:megnagyobbodott reaktív nyirokcsomók.Pathológiás eltérés nem látható.Ön szerint kell e nagyobb jelentőséget tulajdonítanom ennek és további kivizsálásra mennem?Ez normális hogy ilyen lassan húzódnak vissza? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Pék Tamás válasza a nyirokcsomó, EBV témában

        Tisztelt Kérdező! Amennyiben igazolt EBV fertőzése zajlik, abban az esetben ténylegesen eltarthat 2-3 hónapig, amíg visszahúzódnak a nyirokcsomók. Klasszikusan ez a betegség egyébként lázzal, torokfájással, máj-, lépmegnagyobbodással jár. Ennek a betegségnek gyakran kísérő tünete az emelkedett májfunkciós értékek is. A nyirokcsomók jelenlegi nagyságának alapján egyelőre más betegséget talán nem kellene keresni, de amíg a májfunkciós értékek nem rendeződnek, addig kontroll vérvétel szükséges lehet. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. május 20., 18:00; Megválaszolva: 2017. május 24., 18:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: