• Clostridium

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kórházban dolgozom jópár éve.A gyermekem nemrégiben clostridium fertőzésen esett át,AB szedését követően,4 éves.Lehetséges,hogy esetleg én lehetek hordozó,nincs semmilyen tünetem,és én vihettem haza? Esetleg csináltassak én széklettenyésztést? Dolgozhatom akkor továbbra is a munkahelyemen? Epeköveim vannak ,megmerjem így operáltatni laparoskóposan?

        Dr. Pék Tamás válasza a Clostridium difficile témában

        Tisztelt Kérdező! A gyermekek akár kétharmada is hordozhatja a ezt a baktériumot, azaz ki lehet mutatni a székletből, de betegséget általában nem szokott okozni, csak valamilyen hajlamosító tényező egyidejű fennállása esetén (pl. antibiotikum szedése, kórházi tartózkodás). Sokkal valószínűbb, hogy gyermeke nem Öntől kapta a betegséget, bár teljes biztonsággal kizárni nem lehet. A szakmai ajánlások szerint tünetmentes egyének szűrő jellegű széklet vizsgálata ellenjavallt, még akkor sem kellene Önt kezelni, ha a székletéből esetleg toxintermelő Clostridium difficilét mutatnának ki, így nem javaslom, hogy széklettenyésztést csináltasson. Természetesen dolgozhat a munkahelyén a továbbiakban, valamint ez nem képezheti akadályát egy laparoscopos műtétnek. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. május 06., 07:41; Megválaszolva: 2017. május 07., 23:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: