• Clostridium

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kisfiunk 3éves Ab szedését követően hasmenése lett, hasi görcsökkel,kórházba kerültünk, széklettenyésztés eredménye Clostridium difficiale AB toxin pozitivitást igazolt.Nagy laboreltérések nem voltak, az AB elhagyásával nem voltek tünetek.Most eszik úgyérezzük rendben van ,széklete picit keményebb a szokásosnál.Tegyünk vmit. ez ellen ? Várható esetleg visszaesés?Mire ügyeljünk?

        Dr. Pék Tamás válasza a Clostridium difficile témában

        Tisztelt Kérdező! Jelenleg semmilyen teendő nincs, a gyermek gyógyultnak tekintendő, ellenőrző széklet vizsgálat sem javasolt. A C. difficile nevű kórokozó akár a gyermekek 50%-ának bélrendszerében előfordulhat, de betegséget általában csak valamilyen hajlamosító tényező együttes fennállása esetén (pl. antibiotikum szedés) okoz. A betegség kiújulása sajnos nem elképzelhetetlen, de ez is inkább az idősebb emberekre jellemző nem a gyermekekre. Mindenesetre a felesleges antibiotikus kezeléstől óvakodni kellene amennyire lehet. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. április 20., 15:28; Megválaszolva: 2017. április 23., 16:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: