• HIV tesztek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 2016 november, 30-án volt egy szexuális kapcsolatom, mint utólag kiderült egy nagyon kétes előéletű személlyel. Ezután elmentem az Interlab laboratóriumába (az álltaluk elmondott ablakperiódust 21 napot kivárva) a 22. napon csináltatni egy HIV, Szifilisz, Hepatitisz C tesztet. A HIV tesztet (HIV DUO QUICK-Biomerieux Vidas), a szifilisz tesztet (RPR, TPHA) módszerrel végezték. Az eredményem mindenben negatív lett, de megerősítésként elmentem a 33. napon, és a 40. napon is. Ezek az eredmények is negatívak lettek. Ezt követően sem tudtam megnyugodni és úgy gondoltam csináltatok máshol is tesztet más módszerrel. Így jutottam el a G1 laboratóriumba, ahol a 42. és megismételve a 47. napon csináltattam meg a HIV, Szifilisz tesztjeimet. Itt (SD BIOLINE) tesztet alkalmaztak. Szerencsére mind a kétszer negatív lett az eredmény. Ezután, olvastam, hogy az Országos Epidemiológiai Központban (ELISA) módszerrel tesztelnek és hogy ez nagyon megbízható. Ezért itt is csináltattam HIV, Szifilisz tesztet az 50. és az 56. napon. Itt is mind a kétszer negatív lett az eredményem. Azért fordultam Önhöz, mert orvossal még nem tudtam beszelni erről a témáról, hiszen ezeken a helyeken csak a vért vették le és egy leletet kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy ezek a tesztek mennyire megbízhatóak, és hogy ennyi idő elteltével mennyire kell még aggódnom az esetleges fertőzés miatt, illetve ha Ön szerint kellene még csináltatnom tesztet, akkor azt mikor tegyem? Sajnos ez az aggódás már a mindennapjaimat is megnehezíti, ezért szeretnék egy szakértőtől választ kapni a problémámra.Az összes tünetem az, hogy kb egy hete néha kapar a torkom de nem fáj és az áll alatti nyirokcsomómat néha mintha ki lehetne tapintani de se hőemelkedésem se egyébb panaszom nem volt. Nagyon várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Péter

        Dr. Pék Tamás válasza a HIV, AIDS témában

        Tisztelt Kérdező! Ezeknek a szűrőteszteknek az érzékenysége kimagasló, úgy is vannak beállítva, hogy "túlbiztosítják" őket, azaz fertőzött ember nem csúszhat át a teszten. (Ugyanakkor ha valaki pozitív lenne, még nem feltétlenül fertőződött, azt az eredményt másik teszttel verifikálni kell). Fentiek alapján teljesen megnyugodhat nem fertőződött meg. Ha az álla alatti nyirokcsomó növekedést mutatna, menjen el háziorvosához, akkor mást kellene keresni ezen tünet hátterében. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. január 27., 11:23; Megválaszolva: 2017. február 06., 18:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: