• Encepur oltás utáni bőrpír

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem jelenleg három és fél éves. 2015.. márciusában kapta első kullancs elleni védőoltását, majd egy hónap múlva a második, ismétlő oltást. Idén április elején-közepén kapta a harmadik, egy éves ismétlő oltását. Mindhárom alkalommal Encepurral oltották. Az oltást követően 1-2 napra bőrpír és duzzanat alakult ki a szúrás helyén, ezt természetes jelenségnek vettük. Ez a bőrpír pár nap alatt eltűnt. Ezt követően kb. két hét elteltével az esti fürdetésnél vettük észre, hogy az oltás helyén kisebb, fájdalom mentes csomó van és kb. 2-3 cm átmérőjű bőrpír keletkezett. Elvittük a János Kórház ügyeletére, ahol szteroidos krémet kaptunk, és azt mondta az ügyeletes orvos, hogy steril gyulladás keletkezett az oltás helyén, semmi esetre sem az oltóanyag okozta a problémát. Kb.1-2 nap utána pirosság eltűnt, majd kb. egy hét alatt a duzzanat is- legalábbis úgy érzékeltem. Ezután újabb két hét elteltével-2016. pünkösd- ismét megjelent a bőr alatti-fájdalmatlan csomó- és fél kör -kifli - alakban a bőrpír.Ekkor újra elvittük az orvosi ügyeletre, ahol azt javasolta az ügyeletes orvos, hogy semmiképp ne használjuk a szteroidos krémet, mert nem indokolt. Ő azt mondta, lehet egy hevesebb immunreakcióra az oltásra. Azt is javasolta, hogy szükséges lehet ez esetben egy vérvétel is ennek megállapítására. Ezután-mivel köhögött és náthás volt- elvittük a gyermekorvosunkhoz, akinek megmutattuk a második duzzanat alkalmával készített fotókat -sajnos első alkalommal ezt elmulasztottuk megtenni-. Azt javasolta, hogy elvihetjük a Szent László Kórházba, de szerinte elég erre 3 év múlva sort keríteni, amikor majd a 3 éves ismétlő oltást fogja kapni. Azt mondta lehet, hogy akkor már az FSME vakcinát fogja kapni. Ezen kívül kérte tőlünk, hogy a 6 éves korban járó kötelező védőoltást a jobb karjába adja be. ( Az oltásai 98%-át a bal karjába kapta.) Csatolom a pünkösdkor készített fotókat. Szeretnénk tudni, mit javasolt, járjunk utána most ennek a dolognak, valóban elég lesz, majd három év múlva infektológiára mennünk? Okozhatta a védőoltás a duzzanatot és bőrpírt? Van-e okunk emiatt aggódni? Későbbiek során lehet-e a fentieknek káros következménye? Javasolja-e a harmadik oltás beadását ugyanezzel, vagy más oltóanyaggal? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel Pécsi-Fodor Zsuzsanna ( három és fél éves Máté anyukája)

        Dr. Lakos András válasza a védőoltás témában

        Az oltás helyén kialakulhat bőrpír, duzzanat, ez általában hevesebb immunválasszal jár, szóval a vakcina védőhatása is kifejezettebb. Nincs más jelentősége. A 3 év múlva esedékes oltást megkaphatja ugyanezzel az oltássalé


        Dr. Lakos András
        Infektológus

        Dr. Lakos András

        Kérdés: 2016. június 07., 09:15; Megválaszolva: 2016. június 07., 17:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: