• bárányhimlő aciklovir-támogatással felnőttkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 35 éves vagyok, jelenleg zajlik nálam a bárányhimlő, Telviran 800mg-t szedek rá, így valamelyest elviselhetőbb a betegség rendkívül viszkető, égő, fájó kellemetlensége. Szeretném megkérdezni, hogy a gyógyszeres segítség mellett leküzdött vírus ad-e ugyanolyan védettséget a további fertőzéssel szemben, mint ha az az immunrendszer saját erejéből történt volna? Szükséges esetleg később oltást adatnom, hogy egy újabb fertőzést elkerüljek (már másodszorra fertőződtem)? A későbbi esetleges övsömört el tudom-e kerülni védőoltással? Valamint van-e arra vonatkozóan bármilyen tapasztalat, hogy az aciklovir-kúrák milyen hatással vannak a későbbi szövődményekre? Növelik, csökkentik, vagy nincs összefüggés? Másik kérdésem, hogy a Telviran kúra 3. (a himlő 5.) napja óta bal oldali végtagzsibbadást tapasztalok. Mit tegyek, várjak, vagy forduljak mielőbb orvoshoz? Válaszait előre is köszönöm: Katalin

        Dr. Pék Tamás válasza a bárányhimlő témában

        Tisztelt Kérdező! A bárányhimlőt csak egy alkalommal lehet elkapni, vagy az első, vagy a második betegsége más kellett hogy legyen. A vírus második betegségként már övsömört okoz. A védettség kialakulását nem befolyásolja az acyclovir kezelés, élethosszig kitart. Sajnos az övsömör kialakulását jelen tudásunk szerint nem lehet megelőzni. Védőoltás azoknak javasolt, akik még nem estek át a betegségen. Acyclovir kezelés egyébként megfontolandó minden felnőtt bárányhimlős esetében, náluk ugyanis gyakrabban alakul ki szövődmény. Amennyiben végtagzsibbadása fennáll forduljon minél előbb orvosához. Tisztelettel:


        Kérdés: 2014. július 11., 11:33; Megválaszolva: 2014. július 22., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: