• Genitalis Herpes

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 2 hete szembesültem azzal, hogy genitalis herpeszem van. Mára már lezajlott az a folyamat, ami ezzel a betegséggel együtt jár. Mostmár csak kisebb hegek látszanak. Engem leginkább az érdekelne, hogy hogyan kaphattam el ezt a betegséget. Párkapcsolatban élek, de a páromnál se jelentkezett még ez és ami a legérdekesebb, hogy mindkettőnknek ugyanazon a napon jöttek elő a tünetek. Rengeteget olvastam azzal kapcsolatban, hogy mi válthajta ezt ki. A nemi úton terjedés mellett a menstruációt is említik. Én pedig a betegséem megjelenése előtt 4 nappal menstruáltam. Még azt is hozzá kell tennem, hogy a betegség megjelenése előtt pár nappal strandon voltunk és ezután szexuálisan is együtt voltunk, anélkül, hogy lezuhanyoztunk volna előtte. Még az is érdekelne, hogy: Milyen gyógyszert ajánl arra, hogy megelőzzem a betegség kialakulását? Van arra esélyem, hogy soha többet ne jöjjön ki? Milyen orvoshoz szükséges személyesen is elmennem (bőrgyógyász mellett), hogy kivizsgáljon? Előre is köszönöm válaszát és segítségét!

        WEBBeteg szakértő válasza a herpesz témában

        Tisztelt kérdező!

        Valószínű, hogy nem most "kapta el" a genitális herpest, nem most esett át a primer fertőzésen, hanem már sokkal korábban, és nem is emlékszik rá. A primer fertőzés lágyéki nyirokcsomó duzzanattal, rossz közérzettel (hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás) jár, és kezelés nélkül kb. 3 hétig fennállnak a tünetek. A menstruáció környékén többször újul ki  a herpes, és a strandolás is hozzájárulhatott a tünetek kiújulásához, mert a napfénynek immunrendszert gyengítő, befolyásoló hatása van, mely elősegíti a vírusos betegségek kiújulását.

        A herpes kiújulását nem kell megelőzni, nem kell előkezelést végezni. Azoknál a betegeknél javasoljuk hónapokon át antivirális gyógyszer szedését, akiknél évente 4-6 alkalommal kiújulnak a tünetek. Sajnos minden esély megvan arra, hogy többször is kiújuljon még az életében a genitális herpes fertőzés, mert a szervezetéből nem tűnik el a vírus, és ha bármilyen okból legyengül a szervezete, a vírus recidíválhat, és tüneteket okozhat.

        A genitális herpes fertőzést nem kell kivizsgálni, csak panaszok esetén kell bőrgyógyászhoz fordulni. Még arra kell odafigyelni, hogy terhesség esetén a szülész-nőgyógyász tudjon róla, hogy már átesett genitális herpes fertőzésen, mert ha a szülés ideje alatt van herpese, a szülést császármetszéssel kell befejezni, mert ha az újszülött fertőződik, nagyon súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

        Üdvözlettel: Dr Bodnár Edina


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-22 09:50:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: