• MMR oltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: kislányom kedden kapta meg a 15 hós MMR oltást. Úgy tudom ettől enyhe lefolyású oltási betegsége lehet. Kérdésem: fertőző-e ez,én esetleg elkaphatom-e, mert kistestvért szeretnénk neki.Ha fertőző akkor meddig várjunk a próbálkozással? Válaszát előre is köszönöm. tisztelettel: P.Á.V.A

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Tisztelt P.Á.V.A!

        Elvi lehetősége van annak, hogy oltási betegség esetén az oltóvírus átadódjon. Ekkor két kérdés merül fel: 1. az Ön védettsége. Hazánkban 32 évnél fiatalabbak általában kaptak védőoltást és a védettség valószínű. 2. Korábbi oltás hiányában sem valószínű, hogy ilyen módon bármilyen betegség létrejönne. Ugyanis bár az oltást nem szabad terhesség során adni, ez ritkán mégis előfordul: az USÁ-ban 1971 és 1989 között 324 olyan gyermek született, akinek édesanyja még nem tudott a terhességéről, amikor az oltást kapta. Egyetlen ilyen esetben sem dokumentáltak rubeola okozta magzati károsodást. Az oltó vírus veszélyessége ilyen módon extrém alacsonynak tekinthető, inkább elméleti, hangsúlyozom: akkor is, ha az anya direkt kapja az oltást. Különösen valószínűtlen, ha oltott gyermek közvetítésével kerül át vírus felnőttbe, ami szintén inkább elméleti, mint igazolt lehetőség. Betegség így nem jön létre.

        Másik megközelítésből: rengeteg testvérpár van, akik között ilyen korkülönbség van, hogy a nagyobbik a kicsi fogantatása vagy magzati kora környékén kapja az oltást. A gyakorlatban ezt nem tekintjük veszélyforrásnak, amit az említett adatok alátámasztanak.

        Ha ilyen szempontból aggódnak (nem csak saját gyerek közvetíthet betegséget, kitörhet járvány, stb..), tisztázni kellene az Ön oltási státuszát, s ha ez bizonytalan, vagy nem kapott oltást, érdemes a terhesség vállalása előtt megadni (Priorix vakcina). Ez esetben 3 hónapos várakozási idő javasolt a vakcináció és a teherbe esés közöt.

         Tisztelettel:  Dr. Gócs Viktor infektológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-17 18:39:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: