• Fertőző betegség SM mellett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő /Úr! SM beteg vagyok másfél éve. Többször kaptam már szteroidkezelést és jelenleg is van egy enyhe shubom. Hetente egyszer Avonex injekcióval bököm magam. A párom Hong Kongba utazott egy hétre, de felelőtlen módon utazás előtt nem szedett semmilyen gyógyszert és nem kapott védőoltást sem. Attól félek, hogy hazahoz valamilyen fertőző betegséget tudta nélkül, hiszen lehet, hogy csak később fognak nála jelentkezni a tünetek. Érdeklődni szeretnék, hogy számomra milyen problémákat okozhat, ha engem is megfertőz valamivel? Nem szeretném ha emiatt romlana az amúgy sem rózsás állapotom. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát! Üdv, Smarton

        WEBBeteg szakértő válasza a sclerosis multipex témában

        Kedves Smarton!

        Nyilvánvalóan semmilyen fertőző betegség nem jönne jól ebben az állapotban.
        A Hong Kongban felmerülő fertőzések a következők: Dengue-láz, japán encephalitis, malária, bozótláz, typhus, utazók hasmenése, vírusos májgyulladás. Az első hármat szúnyog terjeszti. Ha a párjának nem volt szúnyogcsípése a kint töltött idő alatt, ezek kizárhatóak. A bozótláz erdőben, falusi környezetben terjed, rágcsálók atkáinak lárvái közvetítik. Ezt sem gondolom reálisnak. Utazók hasmenését bárhol a világon lehet kapni, rossz higiénés viszonyok, helyi csapvíz, nyers ételek fogyasztása révén.

        A tünetek hamar jelentkeznek, nyilvánvalóak. Typhus elleni védőoltást perifériás területekre 4 hétnél hosszabb időre utazóknak ajánlanak. A májgyulladás vírusokkal hasonló a helyzet, mint hazánkban. Hepatitis A vírus járványok vannak időnként, rossz higiénés viszonyok kellenek. A hepatitis B és C vírus vérrel terjed, itthon is.
        Amennyiben tehát a párja városi környezetben töltött el egy hetet, jó higiénés viszonyok között és nem volt szúnyogcsípése, nem valószínű, hogy a fenti betegségeket megkaphatta. A rovarok által közvetítetteket pedig átadni is nehezebb.
        Én nem aggódnék emiatt.

        Üdvözlettel:  Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-17 11:54:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 10:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: